Vivi
forrás: mlsz.hu

43 éve látott bravúr a MOL Fehérvártól

A MOL Fehérvár csütörtökön 2-1-re legyőzte Kölnben az 1. FC Köln együttesét az UEFA Európa Konferencia-liga rájátszásának első mérkőzésén.
43 éve látott bravúr a MOL Fehérvártól fotó: mlsz.hu

A fehérváriak első ránézésre is nagy bravúrt értek el, hiszen egy Bundesliga-csapat otthonában tudtak nyerni tétmérkőzésen, de még nagyobb a siker értéke, ha megnézzük, hogyan szerepeltek az előző évtizedekben a magyar csapatok a nemzetközi kupákban német riválisaik otthonában. Együtteseinknek nem sok babér termett a Bundesliga-együttesek pályáján, ha az Intertotó-kupa küzdelmeit nem számítjuk, akkor utoljára 1979-ben a Budapesti Honvédnak sikerült nemzetközi kupameccsen nyernie Németországban: a kispestiek az MSV Duisburg otthonában nyertek 2-1-re (a párharcot azonban elveszítették, mert hazai pályán 3-2-re kikaptak).

Azóta 43 év telt el idegenbeli magyar siker nélkül, ezt a sorozatot szakította most meg a MOL Fehérvár. Érdekesség azonban, hogy az 1. FC Köln eddig kétszer került szembe magyar csapattal nemzetközi kupasorozatban: mindkétszer az Újpest volt az ellenfele, és mindkét alkalommal a magyar együttes jutott tovább a párharcból (1966-ban a VVK-ban, 1983-ban a KEK-ben).

Az idegenbeli győzelem ellenére sokan továbbra is a Kölnt tartják a továbbjutás esélyesének, ám a Vidinek az előnyén kívül is van miben bíznia: például grúz csatárának remek formájában. Budu Zivzivadze az eddigi öt Konferencia-liga-mérkőzés mindegyikén betalált, öt mérkőzésen hat találatot jegyez, a kölniek is megjegyezhették a nevét csütörtökön. Dárdai Pál nevét alighanem már eddig is jól ismerték, mégsem tudták megakadályozni, hogy a Bundesligában nevelkedett támadó borsot törjön az orruk alá: a 23 éves játékosról előbb kiállították a kölniek egyik védőjét, majd Dárdai egy hatalmas gólt is szerzett a szünet előtt.

 

További cikkek