Marcus

Alekszandr Dolgopolov szerint a teniszhatóságoknak el kellene tiltaniuk az orosz játékosokat

Alekszandr Dolgopolov korábbi ukrán teniszező szerint a teniszhatóságok "túl passzívak" és el kellene tiltaniuk az oroszországi játékosokat, amíg Ukrajnában háború van.
Alekszandr Dolgopolov szerint a teniszhatóságoknak el kellene tiltaniuk az orosz játékosokat

A 33 éves játékos a BBC Sportnak elmondta, hogy az a döntés, hogy az orosz játékosok - például a férfi világelső Daniil Medvegyev - továbbra is semlegesként játszhatnak és a zászlójukat leveszik, "nem változtat semmin".

"Az, hogy hagyjuk őket játszani és csak azzal, hogy néhány szóval kimondják, hogy ellenzik a háborút, nem hiszem, hogy ez elég" - mondta.

A korábbi világranglista-13. Dolgopolov visszatért Kijevbe, hogy csatlakozzon Ukrajna területvédelmi egységéhez és nemrég katonai kiképzésen vett részt, hogy megtanulja a fegyverek használatát.

Miközben a BBC Sportnak beszélt, megszólaltak a légvédelmi szirénák a városban és azt mondta, "kemény" látni, hogy "szörnyű dolgok" történnek az országában.

 

Oroszországot és Fehéroroszországot az ukrajnai orosz inváziót követően felfüggesztették a nemzetközi teniszcsapatversenyekből.

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF), valamint az ATP- és a WTA-turné azonban engedélyezte, hogy a két ország játékosai "egyelőre" semleges egyéniben folytassák a versenyzést.

Medvegyev azt mondta, hogy békét akar a világban, honfitársa a világranglista hetedik helyén álló Andrej Rubljov pedig egy dubaji tornán nemrégiben egy fényképezőgép lencséjére írta fel a "ne legyen háború, kérem" üzenetet.

Dolgopolov azonban azt mondta, hogy csalódott a teniszhatóságok álláspontja miatt.

"Mindegyiküket ismerem személyesen. Még Daniil ellen is játszottam, amikor még játszottam. Kedves srácok, de nem akarom megsérteni őket - úgy gondolom, hogy Oroszországot minden sportágban, minden kultúrában el kellene tiltani a részvételtől" - mondta.

"Szerintem minden orosz felelős a kormányáért és az elnökéért.

"Csak semlegesnek lenni, elvenni a zászlójukat, tudjuk, hogy ez nem változtat semmin. És még a szankciók, amelyek most történnek, még a megsemmisített gazdaság sem elég [Vlagyimir Putyin orosz elnöknek], hogy abbahagyja."

 

Dolgopolov elmondta az ATP képviselőjének, hogy a tenisznek tovább kellene mennie.

"Már mondtam nekik, hogy szerintem a tenisz túl passzív" - mondta.

"Szerintem nem elég azt mondani, hogy 'ellenezzük a háborút'. Mindenhol azt halljuk, hogy 'ellenezzük a háborút', a Miss Universe-en, az Oscar-gálán. Igen, ez nagyszerű, de itt nem kérdezik meg a gyerekeket vagy a nőket".

Dolgopolov szerint "inspiráló", hogy számos ukrán sportoló, köztük teniszezőtársa, Szergej Sztakovszkij is aláírta a harcra való jelentkezését.

Hogy felkészüljön az Ukrajnába való visszatérésre, Dolgopolov több napos katonai kiképzésen vett részt egy volt katonától.

"Ha az ember elmegy egy ilyen helyre, szeretné megérteni, hogyan működik egy fegyver" - mondta.

"Szóval ez nem jelenti azt, hogy szükségem lesz rá - nem tudom, hogy szükségem lesz-e rá. Azt jelenti, hogy meg tudom védeni magam. És ha megjelenek valamilyen csatában, akkor lövök és eltalálom a célt."

Elmagyarázva, hogy mi a legfőbb érzése most, Dolgopolov azt mondta: "A düh. A barátnőm el akart menni a gyerekével, ez talán 10 nappal ezelőtt volt. A kocsijukat lelőtték néhány Kalasnyikovval vagy valami ilyesmivel. Ők jól vannak, de előttük három autó megsemmisült.

"Civileket gyilkolnak, egész családokat, azt mondta nekem, hogy az egyik barátja családját megölték, gyerekekkel, nőkkel együtt. Szóval csak dühöt érzünk."

További cikkek