Vivi
forrás: birkozoszov.hu

ARANYÉREM UTÁN HAGY FEL A BIRKÓZÁSSAL

Az Eb-bronzérmes Nagy Mihály ob-arany után hagyta a szőnyegen a birkózócipőjét.
ARANYÉREM UTÁN HAGY FEL A BIRKÓZÁSSAL fotó: RT/birkozoszov.hu

A Sziget SC Európa-bajnoki bronzérmes sportolója, Nagy Mihály győzött az egyik legkiélezettebb szabadfogású kategóriában, a 86 kilogrammosok között a Csepelen rendezett felnőtt országos bajnokságon, és a cipőjét a szőnyegen hagyva jelezte, ennyi volt, 28 évesen felhagy a birkózással. Pályafutásáról, terveiről és persze a döntése miértjéről is beszélgettünk vele:

  • „Nem előre kitervelt cselekedet volt, a verseny előtt nem voltam biztos abban, hogy teljesen visszavonulok. Ez a gondolat néhány éve indult bennem, azóta érlelődött, és az országos bajnokság közben lettem biztos abban, hogy ez lesz karrierem utolsó megméretése. Kilátogatott a családom, és ráébredtem, főként már nem magamra, hanem a két csodás gyerekemre és a feleségemre szeretnék koncentrálni. A cipőmet így is, úgy is otthagytam volna a szőnyegen, csak hab a tortán, hogy végül az aranyérem megszerzése után tehettem meg” – meséli Nagy Mihály.

A második felnőtt országos bajnoki címét szerző sportoló a junior-világbajnoki bronzérmes Mester Milán ellen megnyert döntőt követően nem csak a cipőjét hagyta a szőnyegen: felnézett, az „égre” mutatott, valakinek üzent.

  • „Hívő vagyok. Megköszöntem Istennek mindent – azt, hogy ilyen hosszú időn át birkózhattam, s azt, hogy győzhettem.”

Misi legutóbb 2020-ban indult világversenyen, akkor a római Európa-bajnokságon szerepelt, amelyen a 13. helyen zárt a 86 kilogrammosok között.

  • „Mióta családapa vagyok, nem tudom ugyanúgy felszívni magam, mint korábban. Nem ez a legfontosabb. Azt azért tudni kell, hogy az eredeti súlycsoportom a hetvennégy kiló, onnan léptem fel hetvenkilencbe, majd nyolcvanhatba, utóbbiba nagyon kicsinek számítottam a magam nyolcanhárom kilójával. A 2018-as budapesti vébé nem sikerült túl jól, utána műteni kellett a térdemet, 2019-ben tértem vissza, de azóta nem tudtam igazán jó formába lendülni. Ettől függetlenül 2020-ban, a budapesti kvalifikációs versenyen még szerencsét szerettem volna próbálni, de azt ugye a koronavírus-járvány egyéves halasztásra késztette – a tokiói játékokkal együtt. Már amúgy is a saját határaimat feszegettem, szóval nem sok kérdés maradt hátra, tudtam, hogy profi szinten itt a vége. Nem fért bele a plusz egy év. Azóta a Bundesligában még szerepeltem, a mostani ob-n is elindultam, de ez volt az utolsó verseny.”

A 2018-ban, a kaszpijszki Eb-n a 79 kilogrammosok között bronzérmes sportoló pályafutására jellemző, hogy más versenyeken is szívesen próbára tette magát: strandbirkózásban junior-világbajnoknak, kétszeres felnőtt vb-ezüstérmesnek mondhatja magát, ráadásul kétszer szerepelt az egyetemi világbajnokságon is, mindkét alkalommal a második helyen zárt.

  • „A strandbirkózás édesapám hatására került képbe, azt mondta, jót tesz, én meg hittem neki. Egyébként igaza lett, tényleg izgalmas volt a környezetváltás. Az első egyetemi világbajnokságomon Törökországban vettem részt 2016-ban, az ott elért eredményre nagyon büszke vagyok, mert szuper meccseket birkóztam. Két évvel később Brazíliában viszont elég foghíjas volt a mezőny.”

De vajon Nagy Misi mivel szeretne foglalkozni a folytatásban?

  • „Gyógymasszőr vagyok, főként házhoz járok a Dunakanyarban, de nemrégiben megnyitottam a saját szalonomat Vácon. Egy éve indítottam el a vállalkozásomat, a családom mellett jelenleg ebbe fektetem az időmet és az energiámat. Örülnék annak, ha hosszú távon is érvényesülhetnék a szakmában.”



További cikkek