Tibor
forrás: auto-sport.hu

BERTA BENJÁMIN ÖTÖDIK

A Red Bull Ringen a Formel kupa sorozatában a magyar versenyző, nagy küzdelemben az ötödik helyet szerezte meg.
BERTA BENJÁMIN ÖTÖDIK fotó: auto-sport.hu

Az elmúlt hétvégén Ausztriába, a Red Bull Ringre látogatott a TopJet FX2000/Drexler Formel Cup sorozat. A magyar színeket képviselő Berta Benjáminra szombaton és vasárnap két időmérő és verseny várt, a SOLUTION Racing Team pilótája pedig nagy harc után végül mindkét futamot az előkelő ötödik helyen végzett.

2021 legjobb junior versenyzőjének valószínűleg nem ez lesz a kedvenc hétvégéje, hiszen már pénteken küzdelemre kényszerült, lévén egy technikai hiba miatt a nap három szabadedzéséből csak kettőn tudott részt venni. Majd másnap jött a feketeleves, egy eltaktikázott kvalifikáció képében:

„A szombati időmérő több sebből is vérzett. Elsőként gurultam ki a pályára, ami sajnos rossz taktikának bizonyult. Szerettem volna tiszta kört futni, de ez a nagy mezőny kontra rövid pályán nem könnyű mutatvány. Sajnos az időintervallumot sem jól választottuk meg, és ráadásként még az autó is nagyon rázott. Mint később kiderült, a Pirelli szakemberei nem centrírozták ki rendesen a felniket. A félresikerült taktika és a szokatlan hiba kombója miatt csak a tizedik helyre tudtam bejönni.

A nyitófutamon elsősorban az eredményességre és a biztonságra törekedtem, nem akartam belemenni az olasz versenyzők darálójába. A rajtomat ugyan elrontottam, és visszacsúsztam három helyet, de a következő két kanyarban feljöttem a tizedik helyre, majd erősen belehúztam. Néhány kör alatt egészen a hatodik pozícióig küzdöttem fel magam, és ez a szó legszorosabb értelmében vett harc volt, amit nagyon élveztem. Egyik versenyzőtársam rajtbüntetése miatt végül az ötödik helyen zártam, de a tempóm alapján egyértelműen a top3-ban kellett volna lennem.” – értékelte a szombatot Benjámin.  

Az ifjú pilóta másnap egy remek kvalifikációval ment neki a második futamnak, és végül újfent az összetett ötödik helyen végzett.

„A hibánkból okulva a vasárnapi időmérőn türelmesen kivártunk, és csak hosszú percek elteltével gurultam ki a pályára. Megfontoltan készítettem elő a gyorsköröket, és ezúttal sikerült is légüres térben autóznom. Ennek eredményeképp az edzés utolsó harmadában megfutottam az egyéni legjobbamat, ami az ötödik rajthelyre volt elegendő. Bíztam benne, hogy a futamon sikerül magam előre verekedni, és odaérni az összetett dobogóra. Ezeket a törekvéseket nem segítette, hogy a megváltoztatott áttételezés miatt a rajtom sajnos gyengébbre sikerült.

Vissza is estem, de hajtottam becsülettel, és hamarosan senkitől sem zavartatva már a negyedik helyen autóztam. Közben a mezőny hátsóbb részében is zajlott az élet, és a safety car is szót kért magának. Még ezt megelőzően történt egy kis baleset: az előttem haladó olasz srác autójából elkezdett spriccelni az olaj, pontosan a bukósisakomra… Konkrétan a rostélyon lévő fóliarétegek közé is beszivárgott, alig láttam valamit. A biztonsági autó mögött haladva egyszerre próbáltam gumit melegíteni, és a látómezőt törölgetni, ami igencsak nehezen ment. Ennek ellenére az újraindítást jól kaptam el, de a futam végéig már nem tudtam előrelépni, vagy megtartani a helyezésem, mert a frissebb specifikációs F3-as Dallarával rendelkező Paolo Brajnik a hosszú egyenesekben „megevett”.

Úgy gondolom, mindent kifacsartam a technikából, így az ötödik hely itt reális. A hónap végén az egyik kedvenc pályámon, az olaszországi Vallelungában folytatódik a bajnokság, már alig várom, hogy ismét autóba ülhessek!” – összegezte a vasárnap történéseit Berta Benjámin.

Tóth Krisztián Márk / Háfra Zsolt – SOLUTION RACING MEDIA

További cikkek