Tibor
forrás: birkozoszov.hu

DÍJAZTÁK A BUDAPESTI BIRKÓZÓ EB HŐSEIT

A budapesti BOK-csarnokban átadták a díjakat az Európa bajnokságon érmet szerzett birkózóknak.
DÍJAZTÁK A BUDAPESTI BIRKÓZÓ EB HŐSEIT fotó: birkozoszov.hu, RT

Kedd délelőtt a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) vezetősége a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) főcsarnokában jutalmazta a budapesti BOK-csarnokban vasárnap véget ért Európa-bajnokságon kiemelkedően szerepelt sportolókat. 

Az eseményt megtisztelte jelenlétével a KIMBA alapítója, az MBSZ elnöke, Németh Szilárd, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány elnöke, Fábián László, a MOB főtitkára, az olimpiai bajnok és KIMBA-nagykövet Hegedüs Csaba, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter, az MBSZ főtitkára, Ancsin László, az MBSZ korábbi főtitkára, Farkas Tibor, valamint a két olimpiai bajnok, Lőrincz Tamás és Sike András.

Elsőként Sárfalvi Péter méltatta a válogatott Európa-bajnoki szereplését: „Hihetetlen héten vagyunk túl. A tokiói olimpia hősei nélkül is elértük a célokat, ehhez gratulálunk, büszkék vagyunk. Külön öröm, hogy nemcsak sikeresek, hanem kiváló házigazdák is voltunk.”

Gyulay Zsolt kiemelte, minden idők legsikeresebb birkózó Eb-jén vagyunk túl: „A köszönet és a gratuláció lehet az első gondolatunk. Amikor a szervezőbizottsággal összeültünk, nem is gondoltuk, hogy ennyire sikeres lehet ez az Eb, de nagyon boldogok vagyunk, hogy így alakult. Hamarosan megkezdődnek a párizsi olimpia előkészületei, és igencsak jó előjel, hogy a magyar birkózók továbbra is ennyire ütőképesek.”

Németh Szilárd elmondta, kétszer is telt ház, 3 ezer néző előtt folytak a küzdelmek a BOK-csarnokban, ahova a hét nap alatt összesen körülbelül 15 ezer néző látogatott ki. Majd így folytatta: „A magyar birkózók két győzelmet arattak vasárnap, az egyiket az Európa-bajnokságon, a másikat pedig az országgyűlési választáson. Mindkettő kell a magyar birkózósport sikerességéhez. A hazai birkózócsalád mára teljesen összeált, csapatként működik, és Magyarország kormánya ezt értéknek tartja, megbecsüli és támogatja. Mindezt a köszönetünk kifejezése mellett eredményekkel hálálhatjuk meg. Ezen az Európa-bajnokságon harmincnyolc ország pontversenyében a negyedik helyen végeztünk, és erre mérhetetlenül büszkék vagyunk.”

Németh Szilárd ezután különleges gesztust tett, egy-egy csokor virággal gratulált az Eb-n érmet szerzett ukrán női birkózóknak – a harmadik helyezetteknek, Ilona Prokopenjuknak (62 kg) és Alla Belinszkának (68 kg), az ezüstérmesnek, Olekszandra Homonecnek (55 kg), a két bajnoknak, Alina Hrusina Akobijának (57 kg) és Tetjana Rizskónak (65 g), valamint Júlia Takács edzőnőnek.

Németh Szilárd, Hegedüs Csaba, valamint a KIMBA sportigazgatója, Lőrincz Tamás pénzjutalomban részesítette a KIMBA kiemelkedően szerepelt sportolóit – 100 ezer forintot kapott a két ötödik helyezett, Szabados Noémi (68 kg) és Fábián Anna (62 kg – szerbiai színekben), 200 ezret a harmadik helyen záró Dollák Tamara (57 kg) és Nagy Bernadett (76 kg), míg a 400 ezer forintos óriáscsekk az ezüstérmes Váncza Istvánt (kf, 67 kg) illette.  

Bacsa Péter és Németh Szilárd 500 ezer forinttal jutalmazta az ötödik helyezetteket, Halidov Gamzatgadzsit (szf, 61 kg) és Torba Eriket (kf, 60 kg), kétmillió forinttal a bronzérmeseket, Dollák Tamarát, Lévai Tamást (kf, 82 kg), Ligeti Dániet (szf, 125 kg), Nagy Bernadettet, valamint Vitek Dáriuszt (kf, 130 kg), hárommillió forinttal az ezüstérmeseket, Bajcajev Vlagyiszlavot (szf, 97 kg), illetve Váncza Istvánt, és hatmillió forinttal a két Európa-bajnokot, Fritsch Róbertet (kf, 72 kg), valamint Muszukajev Iszmailt (szf, 65 kg).

További cikkek