Tibor

DOMINIKAI GYŐZELEM A 400 MÉTERES VEGYESVÁLTÓBAN

A Dominikai Köztársaság legyőzte a házigazda országot és megszerezte a 4x400 méteres vegyesváltó aranyérmét Oregonban.
DOMINIKAI GYŐZELEM A 400 MÉTERES VEGYESVÁLTÓBAN

Ha a verseny 10 méterrel rövidebb lett volna, talán az USA javára dőlt volna el. Ha 10 méterrel hosszabb lett volna, talán Hollandia lett volna a bajnok. A Dominikai Köztársaság azonban tökéletes időzítéssel nyerte meg a 4x400 méteres vegyesváltót az oregoni atlétikai világbajnokságon, közvetlenül a célvonal előtt utolérve az USA-t, és feltartóztatva a gyorsan célba érő holland csapatot.

Az elmúlt 12 hónapban különösen négy csapat dominált ebben a szakágban. Ugyanazok a csapatok, amelyek tavaly az olimpiai játékokon az első négy helyen végeztek, itt, a Hayward Field-en is ott voltak az éremvadászatban, csak a sorrend volt más.

Ezúttal a Dominikai Köztársaság - egy mindössze 10,8 millió lakosú ország - győzte le a sportág néhány szuperhatalmát, a történelem második leggyorsabb idejét futva, 3:09,82 percet.

A házigazda nemzetet Elija Godwin kezdte erősen, aki 44,71 másodperccel gyorsabban teljesítette az első kört, mint a következő legjobb előfutó, és jelentős előnnyel adta át a vezetést Allyson Felixnek, ami a hazai közönség leghangosabb éljenzését váltotta ki a nap folyamán. Mire a legendás amerikai sprinter a pálya felénél járt, mintegy 15 méteres előnye volt riválisaival szemben.

A dominikai köztársasági Marileidy Paulino azonban, aki tavaly Tokióban éppen Felix előtt lett ezüstérmes 400 méteres egyéni számban, az utolsó kanyarban berohant, és behozta a jelentős lemaradást a 2015-ös 400 méteres világbajnokkal szemben, majd a célvonal előtt utolérte őt, így a dominikai köztársasági Alexander Ogando állt az élre.

Paulino időeredményét később 48.47-es idővel erősítették meg. Felix, akinek 50.15-re időzítették a szakaszát, átadta a helyét csapattársának, Vernon Norwoodnak. Lieke Klaver eközben 49.32-es időeredményt futott, amivel Hollandia ismét versenybe szállt. Lejjebb Jamaica és az olimpiai bajnok Lengyelország próbálta üldözni az első három helyezettet, de nem tudtak érvényesülni.

Norwood 44.40-es idővel - a verseny leggyorsabbjával - az USA ismét az élre állt az utolsó szakaszra. Ogando (45.12) és a holland 800 méteres specialista Tony van Diepen (45.13) azonban stabilan futott, hogy csapatuk versenyben maradjon.

Az amerikai horgonylábfutó Kennedy Simon keményen nekivágott az utolsó szakasznak, és jelentős előnyt nyitott a dominikai Fiordaliza Cofil és a 400 méteres gátfutásban olimpiai bronzérmes holland Femke Bol előtt. Egy ponton úgy tűnt, hogy Simon előnye biztosnak tűnik, de Cofil a célegyenesben elkezdett felzárkózni az amerikai horgonyzóra, míg a hosszútávfutó Bol mindkét futót látótávolságban tartotta.

A hazai közönség mindent megtett, hogy a záró szakaszon támogassa Simont, de a korai túlzása sokba került, és Cofil néhány méterrel a cél előtt utolérte őt, és 3:09.82 perces idővel - a történelem második leggyorsabb idejével, és mindössze fél másodperccel elmaradva az USA 2019-es világbajnokságon elért világrekordjától - aranyérmet szerzett a Dominikai Köztársaságnak. A másodperc töredékével később aztán Bol is berohant, hogy szintén megelőzze Simont, így Hollandia 3:09.90-es idővel az USA (3:10.16) előtt megszerezte az ezüstérmet.

Lengyelország, amely 12 hónappal ezelőtt Tokióban diadalmaskodott, ezúttal 3:12.31-gyel az éremtáblázaton kívül, a negyedik helyen végzett, alig megelőzve Jamaikát (3:12.71). Nigéria (3:16.21), Olaszország (3:16.45) és Írország (3:16.86) zárta a döntőt.

A Dominikai Köztársaságnak ez volt a harmadik aranyérme a világbajnokságok történetében, a 400 méteres gátfutó Felix Sanchez két bajnoki címe mögött.

Kis ország vagyunk, de nagy szívünk van - mondta a Dominikai Köztársaság ólomlábú futója, Lidio Andres Felix. Csapatként nagyszerű munkát végeztünk, és remélem, hogy Párizsban (2024-ben) újabb jó eredményt érhetünk el" - tette hozzá Paulino. "A Dominikai Köztársaságban rengeteg tehetség van, nem csak a baseballban. Nagyon csodálom Allyson Felixet, együtt futottunk a tokiói olimpiai döntőben.

És bár lehet, hogy nem ez volt az az eredmény, amelyre a házigazda nemzet vágyott, Felix mégis történelmet írt azzal, hogy rekordot jelentő 19. világbajnoki érmét szerezte. Emellett megdöntötte az eddigi érmes világbajnokságok számának (nyolc) és az éremszerző évek leghosszabb időtartamának (17) rekordját is.

Nagyon különleges volt, hogy hazai közönség előtt futhattam az utolsó versenyemen, és a lányom is ott volt a lelátón- mondta Felix. Ez egy olyan este volt, amit meg fogok becsülni. Olyan szép emlékek kötnek le. Tudom, hogy eljött az idő, és ezek a srácok továbbviszik ezt a jövőben. Megnyugodva lépek a következő szakaszba, és hatalmas hálát érzek.

További cikkek