Tibor
forrás: pickhandball.hu

ELŐFORDULT, HOGY NEM VOLT KEDVENC A SZEGED ERŐNLÉTI EDZŐJE

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapat erőnléti edzője Slobodan Acimov, első szezonján van túl, és kezdésnek szebb idényt el sem tudott volna képzelni.
ELŐFORDULT, HOGY NEM VOLT KEDVENC A SZEGED ERŐNLÉTI EDZŐJE fotó: pickhandball.hu

A szerb Slobodan Acimov erőnléti edző szakember hamar megtalálta a közös hangot a játékosokkal, hiszen elmondása szerint profi sportolókról van szó, akik tökéletesen tudják a dolgukat – sőt, akad olyan is, akit néha már vissza kell fogni az edzéseken.

Hogy telik a nyári szünet? Jutott idő a pihenésre?

A családdal voltunk nyaralni, illetve otthon, Szerbiában is eltöltöttünk néhány hetet, úgyhogy ami engem illet, a nyári pihenésen már túl vagyok. Most Svájcban vagyok egy kézilabda-tornán, hétvégén pedig visszatérek Szegedre, hiszen július 25-én elindul a felkészülés a csapattal a következő évadra.

Első szezonodat töltötted klubunknál. Milyen tapasztalatokkal zártad a 2021-2022-es idényt?

Az elmúlt évadnak voltak fantasztikus és kevésbé szép időszakai is. Kezdésnek természetesen jobbat el sem tudtam volna képzelni, mint a magyar bajnoki cím, úgyhogy elégedett vagyok az első szegedi szezonommal. A srácok remekül dolgoztak, szerencsére mindenkivel sikerült hamar egy hullámhosszra kerülni az elején. Akadtak olyan időszakok, mikor nem jöttek az eredmények, ilyenkor kicsit idegessé váltak a fiúk, ugyanis nem csak fizikailag, hanem mentálisan is hatalmas terhelést kaptak. Tehát előfordult olyan, mikor nem voltam a kedvencük, hiszen a legfeszültebb pillanatokban is kőkemény munkát követeltem, de ez normális, az edzések után mindenkivel újra baráti viszonyban beszélgettünk.

A konditermi edzésmunka alapján ki a legerősebb játékos a csapatban?

Nehéz kérdés, több nevet is szeretnék megemlíteni. Ott van pl. Bodó Ricsi, aki szerintem nincs is teljesen tisztában azzal, hogy mennyire erős. Benne megvan az az igazi nyers, természetes erő, ami egy adottság, erre születni kell. Illetve mindenképp szeretném kiemelni Kent Robin Tønnesent is, aki a munkabírásának, szorgalmának köszönhetően az egyik legerősebb játékos a keretben. A szélsők közül pedig Alexander Blonz és Bogdan Radivojević nevét szeretném megemlíteni.

Ha akad valaki, akivel hamar sikerült megtalálni a közös hangot, az egyértelműen Đorđe Ignjatović, csapatunk fizioterapeutája. Ő sokat segített a beilleszkedésben?

Persze, nagyon hálás vagyok Djolénak és minden stábtagnak, hogy ilyen hamar befogadtak. Még csak egy közös szezonon vagyunk túl, de már úgy érzem, mintha legalább öt éve együtt dolgoznánk. Marko Krivokapics másodedző és Nenad Damjanović kapusedző is hamar jó barátom lett, így a beilleszkedéssel semmi problémám nem volt, az egész idény alatt folyamatosan segítettük egymás munkáját.

A szezonzáró ünnepség során láthattuk, hogy mindenkinek a kezébe nyomtad a személyre szabott nyári edzéstervét. A szünetben beszéltél időnként a játékosokkal? Valahogy tudtad ellenőrizni, hogy elvégezték-e a feladatokat?

Szerencsére profi sportolókkal dolgozom, akik tudják a dolgukat. Napi szinten tartottam velük a kapcsolatot a nyári szünetben, de inkább segíteni akartam a munkájukat, és nem ellenőrizni, hiszen mindenki tudja, hogy öt hét nagyon hosszú idő edzés nélkül, így legalább két-három hét egyéni felkészülésre mindenkitől szükség van, ha megfelelő állapotban szeretnének visszatérni az alapozásra. Van egy olyan érzésem, hogy nem Dean Bombač volt a legaktívabb a vakáció alatt, de biztos vagyok abban, hogy az alapozás után ő is készen fog állni a szezonrajtra…

Többször elmondtad, hogy minden játékosnak külön, személyre szabott edzéstervre van szüksége, hiszen mindenkinek másban kell fejlődnie. Sebastian Frimmelnek pl. inkább erősödnie kell, Bodó Ricsinek pedig a sebességén kell fejleszteni. Mit gondolsz az új igazolásunkról, Szita Zoltánról? Nála mire kell majd helyezni a hangsúlyt a tréningeken?

Zozó pályafutását mindig követtem, láttam, mire képes a válogatottban és korábbi klubcsapatában, a Wisła Płockban is. Ez alapján azt tudom mondani, hogy az erő és a robbanékonyság is megvan benne, amire szükségünk lesz. Az a legfontosabb, hogy szinten tudjuk tartani ezeket nála, de biztos, hogy nem lesz ezzel probléma, ugyanis új balátlövőnk rendkívül szorgalmas játékos, igazán jó „alapanyag” egy erőnléti edző számára. Átigazolása óta minden nap egyeztetünk, és néha már inkább vissza kellett fognom. Előfordult olyan, hogy vasárnap reggel írt egy üzenetet, amiben megkérdezte, hogy milyen gyakorlatokat végezzen. Mondtam neki, hogy a vasárnap pihenő nap, de ő addig erősködött, míg meg nem egyeztünk abban, hogy egy könnyed futóedzést végezhet aznap is.

Hamarosan elindul a felkészülési időszak. Kemény hetek várnak a srácokra?

Jövő hét elején a szokásos tesztekkel kezdjük az alapozást. Az eredmények alapján pedig majd látjuk, hogy kinek mennyit kell dolgoznia az első héten ahhoz, hogy megfelelő állapotba kerüljön az edzőtáborra, ahol a kemény kondis edzéseken, a nagy súlyokon és a sok futáson lesz a hangsúly. Egyedül ez az az időszak, amikor ilyen jellegű edzéseket lehet végeztetni a játékosokkal, később már frissnek kell lenniük, hiszen következnek az edzőmeccsek illetve a szezonrajt is.

További cikkek