Tibor
forrás: pickhandball.hu

ELŐNYBEN A VESZPRÉM A DÖNTŐ PÁRHARCBAN

Hátrányba került a Pick Szeged a Veszprém ellen a férfi kézilabda döntő első párharcának mérkőzésén.
ELŐNYBEN A VESZPRÉM A DÖNTŐ PÁRHARCBAN fotó: pickhandball.hu

A félidőben 16–15-re a PICK Szeged vezetett a magyar bajnoki finálé első összecsapásán, ám a sok kihagyott hetes megbosszulta magát, így végül a Veszprém 29–28-ra nyert a PICK Arénában. Az aranyéremről a jövő szombati visszavágó dönt.

PICK Szeged–Telekom Veszprém 28–29 (16–15)
Férfi kézilabda NB I, bajnoki döntő, 1. mérkőzés. Szeged, PICK Aréna, dr. Bérczy Mihály sportcsarnok, 6500 néző. Vezette: Hargitai, Markó.
PICK Szeged: Mikler – Sostaric 1, Tönnesen 1, Gaber 2, Mackovsek 5, Henigman 1, Bombac 1. Csere: Alilovic (kapus), Radivojevics 2/2, Bánhidi 2, Garciandía 1, Frimmel 5/3, Rosta, Bodó 5, Martins 2. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Telekom Veszprém: Corrales – Marguc 1/1, Jahja 7, Mahé 3/2, Blagotinsek 1, Lauge 3, Strlek 4. Csere: Cupara (kapus), Ligetvári, Nenadics 4, Nilsson 2, Lékai 2, Maqueda 2. Vezetőedző: Momir Ilics.
Hétméteres: 10/5, ill. 3/3.
Kiállítás: 6, ill. 8 perc.

A címvédésért lép pályára a Pick Szeged csapata a bajnoki fináléban – ennek első meccsét rendezték meg péntek este Szegeden, a fantasztikus hangulatú PICK Arénában. Az ellenfél természetesen ezúttal is a Telekom Veszprém volt.

A meccs első gólját szegedi játékos szerezte, Borut Mackovsek talált be kiszorított helyzetből, amire Manuel Strlek azonnal válaszolt. Az ötödik percben először vezettek a vendégek, ehhez kellett Rodrigo Corrales két védése is. Nem sokáig volt náluk az előny azonban, Mackovsek szépségdíjas lövéssel pókhálózta ki a jobb felső sarkot. A hatodik percben Matej Gaber kisebb sérülést szenvedett, ekkor jött el a nagy pillanat: Bánhidi Bence hosszú kihagyás után lépett újra pályára a szegedi csapatban. Ekkor 4–4 állt az eredményjelzőn, ami nem is változott egy darabig, hiszen Bogdan Radivojevics két hétméteresét kivédte Corrales. A következő már bement, ezt Sebastian Frimmel váltotta gólra a kapufa segítségével, így 5–5-re alakult az eredmény. Ekkor az is kiderült, Gaberrel nincs nagy baj: a padról visszatérő beálló lőtte a hatodik Pick gólt. A tizenötödik percben az ötödik hétméterest ítélték meg a hazaiaknak, Frimmel ezt higgadtan értékesítette, 7–6-ra alakítva az eredményt. Nilsson és Jahja találataival fordítottak a vendégek, Frimmel viszont újabb büntetőt lőtt be, így a 17. percben 8–8-cal álltak a csapatok. Egy perccel később indult be először a szegedi publikum, a fülsüketítő szurkolás eredménye egy újabb Frimmel-hetes volt, ami viszont kimaradt. Bodó Richárd viszont betalált, hatalmas rohanás végén lőtt a bal alsóba, így 9–8-nál a kékeknél volt az előny. Majd jött a második Bodó-gól, így 11–9-nél először volt két gól a szegedi fór. Nagyon ment a szekér: a padról beszálló Miguel Martins remek lövésével 12–9-re mentek el, ekkor talált be veszprémi oldalon az exszegedi Jorge Maqueda. Jött újra Frimmel, aki ezúttal akcióból volt eredményes, majd egy veszprémi hétméteres következett, amelyre Mirko Alilovic szállt be a kapuba, ám nem tudott védeni, 13–11. Lékai góljával a félidő hajrájában 13–12-re zárkóztak a vendégek, így időt kért Juan Carlos Pastor. Martins betalált, de a veszprémieknél Maqueda és Manuel Strlek is, így az utolsó perc 14–14-ről kezdődött. Gyorsindításból Nik Henigman, majd Lékai volt eredményes, végül Bodó egy kínaiból alakította ki a 16–15-ös félidei eredményt.

A második félidő Mackovsek találatával indult, majd a szegediek kaptak egy újabb hetest, amit azonban Mario Sostaric kihagyott – ez volt a negyedik elrontott büntetőjük a találkozón. A védekezés viszont rendben volt, így Mackovsek újabb góljával ismét kettővel, 18–16-ra vezettek. Mikler lehúzta a rolót, Frimmel és Mackovsek betalált, 20–17-nél időt kértek a vendégek. Ez bejött, 21–20-nál újra csak egy volt a különbség, ám Kent Robin Tönnesen ezt hamar megduplázta. Rasmus Lauge kiállításával emberelőnybe kerültek, ezt Tönnesen használta ki, majd Martins dobhatott hetest, de ez is kimaradt… Frimmel akcióból javított, 23–20-nál hárommal vezettek. Nem nőtt tovább az előny, sőt Blagotinsek és Petar Nenadics góljaival 23–22 lett – jöhetett a szegedi időkérés. Az 50. percben Jahja egyenlített ki. Egy perccel később megtört a jég, a sérülésből visszatérő Bánhidi egy remek megmozdulással szerezte meg első gólját. Lauge, majd Mahé volt eredményes, ezeknek köszönhetően az 55. percben a veszprémieknél volt az előny. Innen kezdődött a hajrá. Nenadics akcióból, a szegedieknél Radivojevics hetesből volt eredményes, 25–26. Labdát szereztek, Bombac hozta remek helyzetbe Bodót, aki kiegyenlített, 26–26. Jahja góljával ismét a vendégek vezettek, Pastor időt kért az utolsó két perc előtt. Lehozták a kapust, az emberelőnyt és a helyzetet Bodó használta ki, 27–27. Nenadics, majd Bánhidi talált be, 28–28. A mindent elődöntő lövést Jahja vállalta el, nem is hibázott, így 28–29 -re a Veszprém nyert a bajnoki döntő első meccsén.

Az aranyéremről a jövő szombati visszavágó dönt.

Juan Carlos Pastor: – Köszönöm azoknak a játékosaimnak, így Bánhidi Bencének, Matej Gabernek, akik bár alig tudtak edzeni a sérüléseik miatt, mégis vállalták a játékot – nem biztos, hogy mindenki ezt tette volna. Köszönet jár a szurkolóknak is, remek hangulat volt a találkozón. Kikaptunk itthon, ami baj, de csak egy góllal, ami nem jelentős különbség. Bár volt, hogy hárommal vezettünk, ezt nem tudtuk megtartani, mert rengeteget hibáztunk, a meccs legjobbja pedig megint az ellenfél kapusa volt. Előre kell nézni, kielemezni a mai napot, majd felkészülni a veszprémi visszavágóra.

Bánhidi Bence: – Nem láthattak a nézők szép kézilabdát, de küzdelmet igen. Szerintem a kezünkben volt a győzelem, ám a végén kiengedtük ezt onnan. Sajnos megint sok ziccert és hetest rontottunk – ha bajnokok szeretnénk lenni, ezen feltétlenül javítanunk kell. 

Momir Ilics: – Kemény meccs volt, a küzdelem dominált, ez mindig így van a Szeged ellen. Rengeteg fontos momentum akadt benne, annak ellenére, hogy nem volt szép kézilabda a pályán. Félúton járunk, vár ránk a visszavágó, amihez úgy állunk hozzá, mintha 0–0-ról kezdenénk a párharcot.

Omar Jahja: – A meccs színvonala méltó volt a fináléhoz, illetve mindkét klubhoz. Nem játszottunk rosszul, de ennél jóval több van a csapatban. Nehéz visszavágó vár ránk, de az a célunk, hogy visszahódítsuk a bajnoki címet.

További cikkek