JACOBS ARANYÉREMMEL UGROTT BE A TÖRTÉNELEMKÖNYVBE

Marcell Jacobs ünnepelhette a 60 méteres világbajnoki címét a fedett pályás atlétikai világbajnokságon.
JACOBS ARANYÉREMMEL UGROTT BE A TÖRTÉNELEMKÖNYVBE worldathletics.org

Marcell Jacobs nyerte a 60 méteres fedett pályás atlétikai világbajnokságot.

Marcell Jacobs számára minden tekintetben nagy ugrás volt azóta, hogy utoljára Belgrádban versenyzett egy nagy bajnokságon a rekortánon. Akkor, 2017 ködében a texasi születésű olasz szintén ugró volt első szerelmében, az atlétikában, amikor nem sikerült kvalifikálnia magát a távolugrás döntőjébe a fedett pályás Európa-bajnokságon. Öt évvel később, a belgrádi fedett pályás atlétikai világbajnokság , második napjának esti programjának csúcspontján Jacobs a történelemkönyvekbe beírt helyét ünnepelte, mint az első regnáló olimpiai bajnok 100 méteren, aki a fedett pályás 60 méteres világbajnoki címet is megszerezte. A 27 éves versenyző drámai stílusban tette ezt, és mindazt az erőt, gyorsasági állóképességet és gyilkos távolugró-csapást, amellyel Tokióban 9,80-as idővel meglepő olimpiai aranyat szerzett, felhasználta ahhoz, hogy az amerikai Christian Coleman és Marvin Bracy párost megelőzze, és 6,41-es Európa-rekorddal a legcsekélyebb különbséggel megszerezze a győzelmet a mártáson. Coleman, a címvédő és világcsúcstartó biztosan azt hitte, hogy a négy évvel ezelőtt Birminghamben megszerzett cím még mindig az övé, amíg meg nem látta Jacobsot kívülről felvillanni, amikor már látta a vonalat. Mindkét férfi 6,41-es időeredményt ért el, ami világcsúcs, és a különbség mindössze 0,003 volt - 6,407 - 6,410. Bracy 6,44-es idővel, életében elért legjobbjával bronzérmes lett.

"Ez fantasztikus: olimpiai bajnok és most fedett pályás világbajnok vagyok" - mondta Jacobs, akinek a sprint áttörése a toruni fedett pályás Európa-bajnokságon elért 60 méteres győzelemmel történt 12 hónappal ezelőtt. Elképesztő, hogy megvan az Európa-rekord. Alig várom, hogy az amerikaiakkal együtt induljak a szabadtéren. Ők nagyszerű atléták. Megpróbálunk majd ismét eredményesen versenyezni".

Az ilyen szoros vereség okozta csalódottságban - hat év óta az első 60 méteren - Coleman azzal vigasztalódott, hogy előrevetítette 100 méteres címének hazai pályán történő megvédését az oregoni atlétikai világbajnokságon. Az ember ki akar jönni és győzni" - mondta - "de jó show-t csináltunk. Kint is fej-fej mellett fogunk futni.

Ő [Jacobs] egy nagyszerű atléta. Szerintem fej-fej mellett leszünk, akárcsak ma. Ez volt a szezon legjobbja. Jó versenyt futottam. Izgatottan várom, hogy ezt a lendületet átvigyem a szabadtéri szezonba."

A 26 éves versenyzőnek ez volt az első veresége 60 méteren fedett pályán 2016. március 12. óta, amikor az alabamai Birminghamben rendezett NCAA-döntőben Ronnie Baker és Cameron Burrell mögött a harmadik helyen végzett. Bracy számára ez volt a második dobogós helyezés, az egykori amerikaifutballista wide receiver 2014-ben ezüstérmet szerzett. A 28 éves versenyző volt a leggyorsabb a délelőtti előfutamokban, 6.46-os PB-t produkálva, de az elődöntőben Jacobs volt a leggyorsabb selejtezős, aki egyenlített a Coleman és a bahamai Terrence Jones által közösen tartott 6.45-ös világcsúccsal, és megjavította saját országos rekordját. A döntőben az egyértelmű érmesek mögött az észt Karl Erik Bazarov 6,58-cal a negyedik helyet szerezte meg, a brit Adam Thomas 6,60-cal az ötödik, a trinidadi Jerod Elcock (6,63) a hatodik, a kanadai Bolade Ajomale (6,63) a hetedik, az elefántcsontparti Arthur Cisse pedig a nyolcadik (6,69) lett.

FÉRFI 60 MÉTER ÉRMESEI:
🥇 Marcell Jacobs 🇮🇹 ITA 6.41 AR WL
🥈 Christian Coleman 🇺🇸 USA 6.41 SB
🥉 Marvin Bracy 🇺🇸 USA 6.44 PB
 

További cikkek