Tibor
forrás: fradi.hu

MEGKEZDTE A FELKÉSZÜLÉST AZ FTC

A magyar bajnok Ferencváros férfi jégkorongcsapata a szezonvégi pihenőt követően megkezdte a közös konditermi munkát.
MEGKEZDTE A FELKÉSZÜLÉST AZ FTC fotó: fradi.hu

A magyar bajnoki címet zsinórban négyszer elhódító FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata az előző szezon utáni néhányhetes pihenőt és egyéni program szerinti edzéseket követően Kiss Áron erőnléti edző vezényletével elkezdte a közös felkészülést a 2022/23-as idényre. A korábbi években már megszokott, mozgásszűrés-gyakorlatokra épülő szezon eleji konditermi felmérőkre a Tüskecsarnok Metodikai Központjában került sor.

„Az alapvető mozgások minőségét mérjük fel ezzel a két teszttel, tehát elsősorban nem az erő, az állóképesség vagy a gyorsaság számít, sokkal inkább a kontrollált, minőségi végrehajtás. Az ötödik szezonban már használjuk az FMS (Functional Movement Screen) mozgásszűrési és az úgynevezett Y-Balance Test rendszereit” – mondta el a fizikai felmérőkkel kapcsolatban Kiss Áron erőnléti edző. „Minden évben ezekkel a tesztekkel kezdjük a játékosok felépítését, mert sokat segítenek a programtervezésben és a tervek egyénekhez igazításában. Egyúttal jól követhetővé válnak az esetleges korábbi vagy meglévő sérülések hatásai, így segít nekünk az egyéni gyakorlatok megtalálásában is. Alapok nélkül nem építünk várat, vagy úgy is mondhatjuk, hogy mindig a legalacsonyabban lévő gyümölcsöt szakítjuk le és úgy haladunk felfelé. Ezzel lesz hosszú távon is magas szinten teljesítő, egészséges játékoskeretünk.”

A felmérő tesztek során kapott eredményekből hosszú távon tudnak építkezni a játékosok az edzők segítségével.

„A levont következtetések elsősorban a programtervezésre, a gyakorlatok kiválasztására vannak hatással, másrészt egy külső motiváció is a srácoknak, mert nem lehet úgy jó pontszámot hozni, ha az ember nem edzett folyamatosan az elmúlt hónapokban. Természetesen az esetleges hiányosságok, aszimmetriák, fájdalmak még augusztusig kezelhetők, ezért is időzítjük így a felméréseket.”

A teszteknek köszönhetően láthatóvá válik, hogy kinek milyen területen kell fejlődnie a következő hetekben.

„Néhány játékosnál találtunk olyan területet, amelyen egyénileg dolgozniuk kell, ez majd a saját bemelegítésükbe fog bekerülni és augusztus elején a légiósainkkal együtt fogom őket újra tesztelni, hogy legyen visszacsatolás a pluszmunka hatásáról. Szerencsére ezek csak apróságok, tehát a munka gerince haladhat tovább az ilyenkor jellemző maximális erőfejlesztés irányába. Augusztusban pedig a szezon közeledtével vár ránk némi még specifikusabb munka is.” – avatott be a részletekbe Kiss Áron.

„A legfontosabb, hogy az alapok legyenek kompromisszummentesek, ezt szezon közben már semmi nem pótolhatja, és úgy gondolom, hogy többek között ez is a mi lépéselőnyünk. A hozzáállásra szintén nem lehet panasz, a srácok továbbra is tudják, hogyan kell zöld-fehér mezben dolgozni akkor is, amikor nem követ minket a kamera.” – zárta gondolatait erőnléti edzőnk.

További cikkek