Tibor
forrás: birkozoszov.hu

MUSZKAJEV EUROPA-BAJNOK, BAJCAJEV EZÜSTÉRMES

Muszukajev Iszmail Európa-bajnoki aranyérmet szerzett Magyarországnak.
MUSZKAJEV EUROPA-BAJNOK, BAJCAJEV EZÜSTÉRMES fotó: birkozoszov.hu

Szabadfogású birkózóink közül a 65 kilogrammos Muszukajev Iszmail elképesztő formában birkózott és mindhárom ellenfelét technikai tussal legyőzve Európa-bajnoki címet szerzett Magyarországnak. Iszmail a fináléban a tokiói olimpia ezüstérmesét, a háromszoros világbajnok azeri Haji Aliyevet múlta felül őrjöngő közönség előtt. A 97 kilogrammos Bajcajev Vlagyiszlav is közel állt hozzá, hogy megszerezze második Európa-bajnoki címét, hiszen két győztes mérkőzéssel döntőbe jutott, ott azonban az azerivel Magomedovval már nem bírt, 11-5-re kikapott, ezüstérmet szerzett.

A finálé első két percében gyakorlatilag semmi sem történt a szőnyegen, a két kimagasló tudású szabadfogású láthatóan tartott egymástól, így nagyon óvatosan keresték a fogást. A meddő csatában a bírók szerint a magyar volt passzívabb, ezért kétszer is figyelmeztették. A második után fél perce volt Muszukajevnek pontot szerezni, ám nem erőltette az akciót, így Aliyev került előnybe (0-1).
A harmadik percben aztán Muszukajev meglepőt húzott, gyönyörű lábratámadással ledöntötte (2-1) az azerit, majd orsóba fogta és kétszer pörgette (6-1). A BOK Csarnok mintegy ezer fős szurkolóseregének magyar része üdvrivalgásban tört ki, míg a meglepően nagy számú azeri része elcsendesedett, s egészen a második szakasz kezdetéig igyekezett megemészteni az addig látottakat.
Ugyanakkor a vendégnézőknek a folytatásban sem jutott több öröm. Muszukajev rendkívül koncentrált maradt, az egyre frusztráltabb Aliyev pedig csak szabálytalan eszközökkel tudta őt felborítani. Az azerit kétszer is megintették (8-1), a másodiknál kifejezetten sportszerűtlenül riválisa ágyékához nyúlt. A 29 éves magyart ezzel sikerült annyira felpaprikáznia, hogy nem sokkal később egy gyönyörű gáncs után hátára vágta (12-1) és technikai tussal zárta le a küzdelmet.

A 31 éves honosított Balcajev mérkőzésén, a tapogatózó kezdés után az azeri lépett fel kezdeményezőként, olyannyira, hogy egy perc után kiléptette (1-0) riválisát, majd nem sokkal később fejlefogásból lecsavarta, amivel 5-0-ra ellépett. Bajcajev helyzete nagyon nehéznek tűnt, de egy lábfelszedés után levitte riválisát, aki kimenekült a szőnyegről, így nem csupán két pontot, hanem a szabálytalanság után további egy pontot is szerzett a magyar.

Az 5-3 nem tűnt ledolgozhatatlan hátránynak, ám Magomedov a második menetben is jobban birkózott, egy szép négy pontos dobást bemutatva növelte előnyét, melyre Bajcajev kontrából kétpontos akcióval válaszolt ugyan, de riválisa így alig egy perccel a vége előtt már 9-5-re vezetett, ő pedig láthatóan egyre fáradtabb volt. A hajrában a 31 éves Bajcajev már nem volt veszélyes, sőt, egy levitelből ellenfele további két ponttal elhúzott és összességében magabiztosan, 11-5-re diadalmaskodott.  

További cikkek