Tibor
forrás: birkozoszov.hu

NAGY BERNADETETT A GYŐZELME MEGNYUGTATTA

Az U23-as Európa-bajnokságon szerzett aranyérme után, Budapesten a felnőttek között is dobogóra állt Nagy Bernadett.
NAGY BERNADETETT A GYŐZELME MEGNYUGTATTA fotó: birkozoszov.hu / UWW

Alig három héttel a plovdivi U23-as Európa-bajnokságon szerzett aranyérme után sokakat meglepett Nagy Bernadett (76 kg) azzal, hogy rendkívül nehéz ágon a dobogó harmadik fokára állt a felnőttek között budapesti BOK-csarnokban rendezett Eb-n. Az UTE versenyzője, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) ösztöndíjasa azóta viszont térdsérüléssel bajlódik, így különösen nehéz terveznie az év hátralévő részére.

 

 

Miért hagytad ki az április végén rendezett felnőtt országos bajnokságot?

  • Az Európa-bajnokság bronzmérkőzésén beütöttem a térdemet, és azóta is nagyon fáj. Egy hétig alig bírtam ráállni, azt hittem, elszakadt a szalag, de szerencsére nem. Az orvos azt mondta, valószínűleg a két csont összeütközött egymással, aminek következtében vérömleny keletkezett a csontokon, és ennek nagyon hosszú a felszívódási ideje, ezért szenvedek még mindig vele. Addig terhelhetem, amíg nem érzek fájdalmat, futni, erősíteni és kerékpározni már tudok, birkózni viszont még nem. Nagyon remélem, hogy június elején minden visszatér a régi kerékvágásba

Elég sűrű időszakot tudhatsz magad mögött, márciusban néhány hét leforgása alatt két fontos világversenyen is remekeltél, az U23-as Eb-t megnyerted, a felnőttek között pedig a harmadik helyen zártál.

  • Nagyon megterhelő időszak volt, az U23-as Eb után a táborban éreztem, hogy rendkívül elfáradtam. Nem vagyok lógós típus, ezt az edzők is tudják, Martin Gábor gyerekkorom óta dolgozik velem együtt, és Ritter Árpád is megért. Viszont amikor az edzéseken már a 68 kilósok is megvertek, jeleztem, hogy muszáj pihennem, mert ennek nem lesz jó vége. Egyetértettek, és ez rengeteget számított. Nem sokkal a hazai Eb előtt két edzést kihagyhattam, ez nagyon sokat számított. Néha a kevesebb több.

A sorsolásod finoman fogalmazva sem nevezhető kedvezőnek: rögtön a világbajnoki bronzérmes, Eb-második osztrák Martina Künz ellen kezdtél, rajta kívül az ágadra sorsolták még az Európa játékok második német Francy Raedelt és a súlycsoport nagyágyúját, a világ- és immár ötszörös Európa-bajnok törököt, Yasemine Adart.

  • Nem rettentem el, amikor megláttam a sorsolást. Nem szoktam félni senkitől, mert szerintem ha valaki mindent megtesz az edzéseken, akkor nincs mitől. Márpedig én mindent megtettem. Úgy voltam vele, hogy legalább kibirkózhatom magam. Azt tudni kell rólam, hogy nagyon izgulós típus vagyok, de Budapesten egyáltalán nem stresszeltem, teljesen felszabadult voltam, és ez nagy szó. Az U23-as Eb-sikerem egyfajta biztonságot, megnyugvást adott, megdobott és motivált az aranyérem. Már a bemelegítésnél éreztem, nagyon jó formában vagyok.

Az osztrák Künz ellen az utolsó másodpercekben fordítottál.

  • Nem kérdés, ez volt a legjobb meccsem. Ő és a végül ezüstérmes észt Epp Mäe is ott volt a versenyt megelőző edzőtáborban. Az edzők azt mondták, hogy szerintük utánuk és a török után én vagyok a negyedik legjobb a mezőnyben. Szóval amikor legyőztem, elkezdtem hinni abban, hogy bejuthatok az elődöntőbe. És így is lett. Gyerekként példaképként tekintettem Adarra, ő volt az egyik bálványom. De ettől eltekintettem a mérkőzésünk előtt, győzni akartam. A meccsen aztán kijött a rutinkülönbség, nem szabadott volna túl korán akciót indítanom, amelyet aztán kiválóan kontrázott, és tusolt. Nem ismert, ő sem szeretett volna támadni az első három percben, előbb fel akart mérni. Az én hibám volt, hogy nem alakult szorosan a találkozó, ettől függetlenül nagy élmény volt küzdeni ellene.

A bronzmérkőzésen a bolgár Marija Orjaskovát győzted le 8–2-re.

  • Ismertem, a táborokban birkóztunk már egymással. Tudtam, hogy nem az ügyesebb birkózók közé tartozik, inkább erőből dolgozik. Azzal is tisztában voltam, hogy nem védi jól a lábát, szóval csak arra támadtam. A térdem 4–0-s vezetésnél sérült meg, és noha ez kizökkentett fél percre, szerencsére hamarosan ismét csak a meccsre tudtam koncentrálni. Technikai tussal szerettem volna befejezni a mérkőzést, persze nem szomorkodom amiatt, hogy ez nem sikerült, hiszen Európa-bajnoki bronzérmes lettem.

Hogy tekintesz az év hátralévő részére?

  • Nem egyszerű tervezni. Kétlem, hogy részt veszek a június végi, római Matteo Pellicone-emlékversenyen, az azt megelőző edzőtáborban viszont ott szeretnék lenni. Valószínűleg az U23-as és a felnőttvilágbajnokságon egyaránt érdekelt lehetnék az idén, előbbit októberben, Spanyolországban, míg az utóbbit szeptemberben, Belgrádban rendezik. Jelen állás szerint – főként a térdem miatt – úgy érzem, sok lenne, ha mindkét versenyen szerepelnék. A saját korosztályomban, Pontevedrában szeretnék inkább versenyezni. Az később esedékes, reálisabb. Mindenképpen az éremszerzés a célom, de annak örülnék a legjobban, ha meg is nyerném.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
Nagy Bernadett mérkőzései
Selejtező:
 Nagy Bernadett–Martina Künz (osztrák) 4–2
Negyeddöntő: Nagy Bernadett–Francy Raedelt (német) tus 9–2-nél
Elődöntő: Yasemin Adar (török)–Nagy Bernadett tus 2–0-nál
Bronzmérkőzés: Nagy Bernadett–Marija Orjaskova (bolgár) 8–2

A 76 kilogramm dobogósai
1. Yasemin Adar (Törökország)
2. Epp Mäe (Észtország)
3. NAGY BERNADETT és Enrica Rinaldi (Olaszország)

További cikkek