Tibor
forrás: hunvolley.hu

NINCS MÉG NŐI RÖPLABDA BAJNOK

A női Extraligában még nincs döntés, megint öt szett, de most a BRSE nyert Óbudán
NINCS MÉG NŐI RÖPLABDA BAJNOK fotó: hunvolley.hu

Nincs még bajnok női röplabdában, miután a finálé negyedik mérkőzésén a Swietelsky-Békéscsaba nyert 3:2-re a Vasas Óbuda otthonában, így 2–2-re módosította a párharc állását. A mindent eldöntő ötödik meccset kedden játsszák Békéscsabán.

Szinte végig fej fej mellett haladt a két csapat az első játszmában, de zömében a hazaiak vezettek, volt, amikor már néggyel is, de 17-nél fordítani tudtak a vendégek. Ugyan a Vasas egyből visszavette a vezetést, de az első szettlabda így is a csabaiak előtt adódott, azonban ezt sikerrel hárították az óbudaiak. A ráadásban felváltva jutottak szettlabdához a csapatok, egészen 30:30-ig, ami után előbb Bojko, majd Bannister volt eredményes, így végül 32:30-ra a fővárosiak nyerték az első felvonást.

A hosszú ráadás viszont visszaütött a második játszmában, ahol 6:6 után sorozatban öt pontot szereztek a vendégek, s ez a különbség nemhogy csökkent, de tovább nőtt. Idővel Jannisz Atanaszopulosz már a cseresort küldte a pályára – így debütált a pályán a piros-kékeknél az U17-es válogatottal Eb-részvételt kiharcoló Jámbor Cecília is az Extraligában. Végül éppen ő rontott az első csabai szettlabdánál, így végül nagyon simán egyenlítették ki a szettarányt a vendégek (14:25).

Viszont a harmadik felvonásra kifújták magukat a hazai kezdőjátékosok, s ezt gyakorlatilag végig dominálták a feketében játszó piros-kékek. A végén most nekik volt 9 szettlabdájuk, s bár az elsőt még kivédekezték a vendégek, ezt követően Papp Orsolya bombájával egy szettre került a Vasas a bajnoki címtől (25:16).

A csabaiak ennek megfelelően álltak a negyedik játszmához, hiszen már az „életben maradásuk” volt a tét. Most ők vezettek végig és bár 15:15-nél volt egyenlő is az állás, ezt követően fokozatosan elléptek és végül négy játszmalabdájuk is volt, amelyből Kliszura már az elsőt ki is használta (20:25).

Így, az előző három meccshez hasonlóan következett az ötödik játszma, amit a vendégek kezdtek jobban, 2:0-ra és 4:2-re is vezettek, 5:4-nél viszont a hazaiak vették át a vezetést és Tóth Gábor időt is kért. Végül 8:6-os Vasas-vezetésnél cseréltek térfelet a csapatok, de a BRSE egyből egyenlített, majd 12:9-re már ők vezettek. Jött is az időkérés, de ez sem segített és 14:11-nél három meccslabdája volt a csabaiaknak, amit Kliszura egyből kis is használt (11:15).

A mindent eldöntő ötödik meccset május 10-én játszák 18 órától Békéscsabán.

Női Extraliga-döntő, 4. mérkőzés:
Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba 2:3 (30, –14, 16, –20, –11)
Budapest, Folyondár utca, 1000 néző. V: Tillmann, Halász T.
VASAS: Fábián 3, Török 9, Papp 12, Bannister 26, Bojko 12, Abdulazimova 10. Csere: Juhár (liberó), Király-Tálas, Vezsenyi 2, Jámbor, Kump, Zernovic, Kalicanin 1. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
BÉKÉSCSABA: Kliszura 31, Pekárik 11, Drpa 28, Karhu 1, Bodnár 5, Kornyijenko 4. Csere: Molcsányi (liberó), Glemboczki 11, Szatmári, Zólyomi 1, Bagyinka. Vezetőedző: Tóth Gábor.
Edzői értékelés
Jannisz Atanaszopulosz:
 – Újabb hullámvasúton vagyunk túl, apróságokon múlt a győzelem, egy-egy jó védekezés vagy sikeres támadás döntött. Drpát és Kliszurát ma nem tudtuk megállítani, és nem nyitottunk elég agresszíven. Ahhoz, hogy kedden nyerni tudjunk Békéscsabán, ezekben kell előre lépnünk. Megvoltak az esélyeink, de az ötödik szettben végzetesnek bizonyult, hogy beragadtunk az egyik állásba. Két nap múlva új mérkőzés kezdődik, továbbra sem mondtunk le az álmainkról.
Tóth Gábor: – Amilyen közel voltunk a harmadik mérkőzésen a győzelemhez, most olyan távol, de a sport ebből a szempontból igazságos. Fontos helyzetben higgadtak tudtunk maradni, jó megoldásokat választottunk és hatalmas szívvel harcoltunk!
A párharc állása: 2–2.

Női NB I, felsőház:
Budaörsi DSE – MÁV Előre-Bericap 3:2 (–20, –24, 23, 17, 3)
Budaörs, 63 néző. V: Bibók, Sík.
BDSE: Pisák L., Horváth P. 24, Hernády 3, Pisák F. 19, Vincze 11, Tátrai 6. Csere: Futsek, Ujvárosi (liberók), Darvas 5, Kiss Zs. 8, Jakab 1. Vezetőedző: Ujvárosi Levente.
MÁV ELŐRE: Sólyom 3, Sebestyén 20, Csabai 8, Kiss A. 23, Kiss L. 4, Szilágyi 1. Csere: Borostyán (liberó). Vezetőedző: Nagy Fanni.

A végeredmény: 1. MÁV Előre-Bericap 17 pont, 2. TFSE 12, 3. Gödöllői RC 10, 4. Budaörsi DSE-Emericus 3

Női NB I, alsóház:
CoreComm-VESC – DSZC-Eötvös DSE 3:1 (22, 20, –20, 22)
Veszprém, 150 néző. V: Szabó Zs., Kis Z.
VESC: Pós 2, Miller 24, Miklós 11, Sherwin 14, Hajós 7, Bozsó 4. Csere: Tóth L., Iglói (liberók), Molnár-Pintér 2, Papp A. 1. Vezetőedző: Szokolikné Kalmár Judit.
EÖTVÖS: Takács D. O. 2, Araújo 35, Fehér 8, Tóth K. 5, Béni 5, Berza 2. Csere: Fehérvári (liberó), Dóka, Kerek. Vezetőedző: Szombathy András.
Edzői értékelés
Szokolikné Kalmár Judit:
 – Elérkezett az utolsó meccsünk, amit a Debrecen ellen vívtunk meg. Nekünk ezen múlott az alsóházi helyezésünk. Az ellenfél kezdte jobban a meccset, de sikerült stabilizálni a játékunkat és behúztuk az első játékrészt. A második szettben is együtt ment sokáig a két csapat, de ott is mi jöttünk ki győztesen, hála a jó sáncoknak és a támadásoknak. A beszálló cserejátékosok remekül átlendítették a csapatot a holtponton, és stabilitást vittek a játékba. Sajnos elég sok nyitást rontottunk több játékrészben, valamint a 3. szettben a hálónál is elbizonytalanodtunk, így ez a szett kicsúszott a kezünkből. A 4. szettben nagyot küzdve, az utolsó tartalékainkat előhúzva zártuk le a találkozót. Gratulálok az egész Csapatnak az eredményhez!
Szombathy András: – Úgy gondolom, hogy méltó ellenfelei voltunk a házigazdáknak. 20-nál még minden szettben vezettünk, végül egyet sikerült megnyernünk. A többi végjátékában hiányzott a rutin.

Jászberény VT – Kispest SE 3:0 (23, 22, 16)
Jászberény, 204 néző. V: Nagy Zs., Szarka.
JÁSZBERÉNY: Sléder 8, Juhász V. 2, Kovács D. 5, Sándor 18, Imre 11, Bleicher N. Cserék: Deme (liberó), Faragó 12, Farkas, Csiki, Hajdu 4, Rácz. Vezetőedző: Deme Gábor.
KISPEST: Németh J. 2, Horváth D. 5, Benedek R. 7, Dani 5, Riczkó 16, Szabó K. Csere: Veress, Horváth F. (liberók), Lisztes 2, Kőszegi 3, Törköly 1, Nagy O. Vezetőedző: Takács Gergely.
Edzői értékelés
Deme Gábor:
 – Az egész szezonban az volt a célunk, hogy elkerüljük az osztályozót; örülök, hogy ezt sikerült teljesítenünk. Nyilván ehhez kellettek a rutinosabb játékosaink is, vagyis be kell látnunk, a bennmaradás kiharcolásához nem elegendő, ha csupán fiatal röplabdázókat foglalkoztatunk. Ezért törekszünk rá, hogy jövőre is erősítsék a csapatunkat tapasztaltabb játékosok, de továbbra is az lebeg a szemünk előtt, hogy a saját nevelésű röpisekre összpontosítsunk, valamint továbbra sem lesznek profi, azaz fizetett tagjai a keretünknek. El kell mondanom, hogy a Kispest ma nagy tűzzel és jól játszott. Ezzel szemben az első két szettben fásultan röplabdáztunk – ezeket szerencsével és persze Sándor Reni pontjaival nyertük meg. A harmadik játszma ugyan nagyobb különbséget hozott, de amint cseréltem néhányat, ez az eredményen is meglátszott. Nem voltunk ma megfelelő pszichés állapotban, fáradtak voltunk és nem volt elegendő tűz a játékunkban, de győztünk és most ez a legfontosabb. A szezon során sokat fejlődtek a lányok – különösen Sléder Kitti és Hajdu Lili, Kovács Dorka személyében pedig megtaláltuk az első számú feladónkat. Most június végéig edzünk és technikailag, valamint taktikailag igyekszünk előrelépni.

A végeredmény: 1. CoreComm-VESC 16 pont, 2. Jászberény 13, 3. Kispest SE 11, 4. DSZC-Eötvös DSE 2

A MÁV Előre feljutott az Extraligába, az Eötvös DSE kiesett, a Kispest SE osztályozót játszik az NB II-es döntő vesztesével.

Női NB II döntő, 1. mérkőzés:
Veszprém Volley – BVSC-Zugló 3:2 (20, 18, –15, –19, 14)
Nemesvámos, 80 néző. V: Varjasi, Barabás.
VESZPRÉM: Endrődi, Orosz, Sólyomvári, Szabó L., Antal, Sulic. Csere: Kóra, Deli-Germann (liberók), Berkó, Kálmán, Mester. Vezetőedző: Fésüs Irén.
BVSC: Bajnóczi, Nagy Zs., Cirkov, Puskás, Tóth Bagi, Hemmert. Csere: Sartoris, Réthelyi (liberók), Hegedűs, Rózsa, Marton. Vezetőedző: Daróczi Gergely.
Edzői értékelés
Daróczi Gergely: – Egyik szemünk sír, a másik nevet hiszen kikaptunk ma az első meccsen, de a második szett végén nem sokan fogadtak volna arra hogy ilyen izgalmas lesz a vége. Ettől függetlenül ezt a döntőt a két összecsapás alapján nyeri meg az egyik csapat ma nem dőlt el semmi. A hátrányunk ismét egy pont csak, akárcsak a rájátszás utolsó mérkőzése előtt.

További cikkek