Tibor

RICHARD RIAKPORHE: NINCS VESZTENIVALÓM

Richard Riakporhe a késelésről és arról, hogy az utcai élet miért teszi őt még veszélyesebb harcossá.
RICHARD RIAKPORHE: NINCS VESZTENIVALÓM

Riakporhe novemberben Olanrewaju Durodola legyőzésével megnyerte a WBC ezüst cirkálósúlyú bajnoki címét, és továbbra is harcban van a világbajnoki címért.

A Richard Riakporhe mellkasán végigfutó sebhely borzalmas. Vastag és a kulcscsontja alatt a hasa fölött közvetlenül a törzse közepén húzódik végig, és egy korábbi élet állandó emléke.

Még 2021 novemberében, amikor a Sky Sportsnak nyilatkozva Riakporhe visszatért a tett helyszínére, 16 évvel a szörnyű támadás után.

"Majdnem itt vesztettem el az életemet" - mondta Riakporhe. "Egy mobiltelefon miatt szúrtak meg. Körülbelül 100 fontért veszíthettem volna el az életemet. Riakporhe alig tudja elhinni, hogyan élt korábban. A késelésről azt mondta: "Úgy emlékszem, mintha tegnap lett volna.

Riakporhe grew up on the Aylesbury Estate in south-east London

Riakporhe a délkelet-londoni Aylesbury Estate-ben nőtt fel.

Kijöttem egy buliból, és egy fickó elviharzott, hogy a telefonomat kérje. "Add ide a telefonod!" Még telefonom sem volt. De a büszkeségem és az egóm miatt nemet mondtam. Ezért leszúrtak. A következő dolog, amit tudtam? Egy mentőautóban voltam, oxigénmaszkkal a fejemen. Azt hittem, meg fogok halni. Nem kaptam levegőt. Nem tudtam kinyögni a szavaimat. Véres voltam. Mindenki pánikba esett. Abban az időben nem voltam aktív az utcán, és nem érdemeltem meg, hogy leszúrjanak. De a környezetem miatt az életemért küzdöttem. "Még mindig itt vagyok, és ennek oka van."

A boksz egy menekülési útvonalat adott Riakporhe-nak egy olyan életből, amelynek majdnem brutálisan véget vetett. A 32 éves férfi mind a 13 profi mérkőzését megnyerte, az előző, Olanrewaju Durodola felett tavaly év végén aratott győzelmével a WBC ezüstérmes cirkálósúlyú bajnoki címét szerezte meg. Riakporhe szombaton tér vissza a ringbe, a Sky Sports élőben közvetíti az összecsapást a szintén veretlen londoni Deion Jumah (14-0) ellen, miután eredeti ellenfele, Fabio Turchi sérülés miatt visszalépett. Riakporhe-ra még vár egy világbajnoki cím, de már most nagy sikertörténetnek számít a délkelet-londoni Aylesbury Estate-ből, egy olyan magasépületekből álló területről, amelyet a szociális nélkülözés határoz meg. Hatvan évvel ezelőtt egy helyi tanácsos "betondzsungelként  jellemezte, amely nem alkalmas arra, hogy emberek éljenek benne", 1997-ben pedig Tony Blair miniszterelnök az Aylesbury Estate-ben állt, és az "elfelejtett emberekről" beszélt. A terület ma is hírhedt a bandák által elkövetett bűncselekményekről. Riakporhe emlékszik, hogy egy sárga tábla körül gyűltek össze, ahol minden nap a helyi bűncselekmények legfrissebb részleteit tették közzé. Egy nap valakit ledobtak egy több emelet magas erkélyről. Egy másik napon, emlékszik, hogy a rendőrségi kordonon túlra osont, és felfedezte, hogy valakit lelőttek.

"Igazi kihívás volt, mert ahhoz, hogy az embernek legyen némi tekintélye a környéken, be kellett avatkoznia" - magyarázta Riakporhe. Azt akartam, hogy az emberek tisztelegjenek előttem, amikor végigsétálok az utcán. Ekkor keveredtem bele a bűnözésbe. Olyan döntéseket hoztam, amelyekből tanultam. Néhány környékbeli barátom tévútra vitt. Néhány rossz döntésem miatt a pusztulás spiráljába kerültem. Kinéztem az ablakon, és láttam a száguldó autókat, majd az embereket, akik kiugrottak és elszaladtak. Mögöttük rendőrautók. Szirénák. Minden egyes nap. Hozzászoktam és azt hittem, hogy ez normális."

Riakporhe a bátyjával és az édesanyjával élt, aki nem engedte ki őket, mert "tudatában volt a környéknek". Riakporhe 14 évesen kezdett el időt tölteni a szabadban. Imádta a focit, és a Crystal Palace-ban akart játszani, amíg az utcai élet meg nem ragadta. Addig verekedett a bátyjával, amíg az erőszak el nem fokozódott, és egy incidens túllépte a határt. Megesküdtek, hogy soha többé nem harcolnak.15 évesen megkéselték. Csak akkor kezdhetjük el megérteni, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük azoknak, akik hasonló környezetben nőnek fel, és a törvény rossz oldalán találják magukat, ha olyasvalakit hallunk beszélni, akinek gyerekként és tinédzserként Riakporhe világképe volt.

Mivel erről a területről származunk, csak egy bizonyos szinten tudtunk gondolkodni" - mondta, Hozzászoktam ahhoz, hogy olyan embereket láttam, akik bűnözésbe keveredtek. De nekik minden figyelmük megvolt - vonzották a nőket, hatalmuk volt, tiszteletet élveztek. Azt gondoltam: 'Ez a helyes út" Ha arra törekszem, hogy olyan legyek, mint valaki, akkor ilyen akartam lenni. Csak most értem meg, hogy ez egy triviális gondolkodásmód volt. Akkoriban azt hittem, hogy ez az élet csúcsa. Azt hittem, csak akkor fogom elérni, ha lesznek autóim és ruháim, mert az anyagiak akkoriban nagy dolognak számítottak számomra. Az önálló tanulás, az olvasás, a gondolkodásom felemelése megváltoztatta a viselkedésemet és a döntéseimet.

Riakporhe tanulni kezdett (ma már marketingkommunikáció és reklám szakon szerzett diplomát), és rátalált a bokszra. Az edzőterem után túl fáradt volt ahhoz, hogy csínytevésekbe bocsátkozzon.

Elmentem az egyetemre, és elmagyaráztam a normákat, ahol felnőttem. Olyan volt, mint egy film a többieknek! Elemeztem az életemet, és jobban akartam csinálni, többet akartam elérni. Ambiciózus voltam, és tudtam, hogy több van az életben, mint az utcán élni. Ha nem a boksz? Ki tudja, hol végeztem volna. Nem voltam elég ügyes, de az edzőim azt mondták: 'Csak üsd ki ezt a fickót'. Amint rákényszerítettem az akaratomat az ellenfeleimre, azok feloldódtak. Nem mindenkinek van meg ez a fajta akarat. Honnan ered? Onnan, ahol felnőttem."

Riakporhe  vérében az Aylesbury Estate folyik, és egy szúrt seb formájában örökre lenyomatot hagyott a mellkasán.

"Itt találtuk meg az örömöt, bármilyen őrültségnek is hangzik" - mondja, miközben körülnéz az őt összekovácsoló területen. Jobban értékelem az életet, miután innen jöttem." A valaha élt legnagyobb harcosok közül sokan a világ szociálisan hátrányos helyzetű területein nőttek fel, és soha nem veszítették el a küzdelmet, hogy jobbá tegyék magukat. Roberto Duran, Marvin Hagler - ezek a srácok abszolút a semmiből jöttek" - csattant fel Riakporhe. "Ez tette őket őrlődésre és keménységre késztette őket a ringben. Az, hogy erről a területről származom, tett engem azzá a bunyóssá, aki ma vagyok. Nincs vesztenivalóm, mert a semmiből jöttem."

 

 

 

 

 

További cikkek