Tibor
forrás: hunfencing.hu

SZEMES GERGŐ BRONZÉRMES A TŐR VILÁGKUPÁN

Tizenhét év után szerzett ismét érmet magyar tőrözö Világkupa versenyen.
SZEMES GERGŐ BRONZÉRMES A TŐR VILÁGKUPÁN fotó: hunfencing.hu

TIZENHÉT ÉVE NEM NYERT MAGYAR FÉRFI TŐRÖZŐ ÉRMET VILÁGKUPA-VERSENYEN, SZEMES GERGŐ 19 ÉVESEN SZERZETT BRONZÉRMET MINDEZEK UTÁN PLOVDIVBAN. HATALMAS EREDMÉNY, SZABÓ ISTVÁN MESTERNEK IS GRATULÁLHATNAK.

Persze, a magyar vívás a világ élmezőnyében van. Persze, kardban, párbajtőrben örülünk, de különösebben nem lelkendezünk egy bronzérem után, csak hangosan gratulálunk. Viszont férfi tőrben több mint másfél évtizedet kellett várni arra, hogy magyar vívó nyolc közé jusson (Mazza Lorenzo, 2006), 17 esztendőt az éremre (Berjozkin Anton, 2005), és mindez egy 19 éves tehetségnek, Szemes Gergőnek köszönhetően tört meg. Elképesztő siker a fegyvernem helyzetében, és fantasztikus eredmény Gergő pályafutásában.

Az egyik Szemes-tus a sok közül.

De lássuk mi is történt a plovdivi férfi tőr Viléágkupa-versenyen. Miként előző napon megírtuk, a Ferencváros tehetsége a főtábla első asszójában éppen Németh Andrással találkozott. A meccs sima lett, 15:4. A folytatásban viszont az olasz válogatott Avola következett. Nyilvánvalóan ő számított esélyesnek, azonban esélye sem volt a győzelemre. Szabó István tanítványa simán nyert 15:7-re, és várhatta a nyolcaddöntő a francia Savin ellen. Az a meccs még simább lett, magától értetődően győzött Gergő 15:6-ra. 

Szemes Gergő 19 évesen győzött le klasszis vívókat.

Ezzel Szemes Gergő már modern kori férfi tőr történelmet írt, ám még nem volt vége! A negyeddöntőben az amerikai válogatott Itkin következett, és az ellenfél 10:5-re elhúzott. Ám a villámgyors meccsen Gergő felvette a ritmust, felzárkózott, egyenlített és még az első harmad végén fordított! 15:14-re győzött, és a bronzérmével remélhetőleg új fejezet kezdődhet a szakág életében! Az elődöntőben a világklasszis olasz Foconi ellen nem volt esély (4:15), ám ez ebben a helyzetben majdhogynem mindegy. Amit a magyar fiatal ma produkált, arról csak a legszebbeket szabad mondani, annak ellenére, hogy Gergő szokásához híven visszafogottan fogalmazott. 

“Már reggel éreztem, hogy jól sikerülhet ez a nap. Valahogy egyben voltam az elejétől kezdve, Szirmai Benedek azt mondta, csak csináljam, amit tudok és akarok, és ez valahogy végig bejött. Fogalmam sincs, mióta nem ért el ilyen eredményt magyar tőröző, de én most nagyon boldog vagyok. Az amerikai ellen sikerült felvennem még időben a ritmust, és a saját taktikájával tudtam nyerni. Szeretném, ha jól sikerülne holnap a csapatverseny is!”

Szemes Gergő: férfi tőr Vk-bronzérem 17 év után!

SA mester, Szabó István otthonról izgulta végig a versenyt, mivel lánya, Szabó Vanda ballagásán járt előző napon. Így viszont dupla lehet az öröme… “Fantasztikusan vívott Gergő! Természetesen meccsről meccsre izgultam végig a napját, és alig hittem a szememnek. Az asszók előtt és között chateltünk egymással, és sokat segített Szirmai Benedek, neki is köszönöm. Reggel még hihetetlennek tűnt mindez, hiszem, hogy lesz folytatása ennek a történetnek.”

Három olasz, és egy remek magyar.

Eredmények. Férfi tőr egyéni Világkupa, Plovdiv, 190 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szemes-Németh 15:4.

A legjobb 16 közé jutásért: Szemes-Avola (olasz) 15:7.

Nyolcaddöntő: Szemes-Savin (francia) 15:6.

Negyeddöntő: Szemes-Itkin (amerikai) 15:14.

Elődöntő: Szemes-Foconi (olasz) 4:15.

Végeredmény: 1. Alessio Foconi (olasz), 2. Daniele Garozzo (olasz), 3. Szemes Gergő (edző: Szabó István, válogatott edző: Szirmai Benedek) és Tommaso Marini (olasz), …35. Németh András, …86. Dósa Dániel, …93. Frűhauf Benjámin, …96. Bálint Álmos, …101. Korom Erik, …160. Nedeljkovic Mateja, …176. Budaházy Ambrus.

További cikkek