Tibor
forrás: birkozoszov.hu

TÍZ ÉREM AZ U23-AS EB-RŐL, SOHA NEM VOLT MÉG ENNYI

Tíz érmet, három aranyat, két ezüstöt és öt bronzot nyertek a magyar birkózóválogatott tagjai a Plovdivban rendezett U23-as Európa-bajnokságon.
TÍZ ÉREM AZ U23-AS EB-RŐL, SOHA NEM VOLT MÉG ENNYI forrás: Magyar Birkózó Szövetség

Tíz érmet, három aranyat, két ezüstöt és öt bronzot nyertek a magyar birkózóválogatott tagjai a Plovdivban rendezett U23-as Európa-bajnokságon, s ezzel a korosztály 2015 óta íródó históriájának magyar szempontból legsikeresebb kontinensviadalát abszolválták. A hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékelte a történteket.

Európa-bajnoki címet ünnepelt Bulgáriában Nagy Bernadett (76 kg, UTE–KIMBA), Takács István (kf, 87 kg, Budapesti Honvéd) és Vitek Dárius (kf, 130 kg, Budapesti Honvéd), ezüstérmet nyert Korcsog Milán (szf, 125 kg, Csepeli TC–KIMBA), valamint Szekér Szimonetta (50 kg, Budapesti Honvéd), míg a dobogó harmadik fokára Dollák Tamara (57 kg, UTE-KIMBA), Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA), Elekes Emese (72 kg, Vasas), Klányi Krisztofer (77 kg, Dorogi AC–KIMBA), és Végh Richárd (szf, 97 kg, Érd-KIMBA) állhatott fel.

  • „Nem kérdés, az elvárásokon felül teljesítettek a sportolóink – kezdi értékelését Bácsi Péter. – Hozták az eredményeket azok, akiktől elvártuk, de szerencsére pozitív meglepetések is akadtak; gondolok például Klányi Krisztofer és Végh Richárd bronzérmére vagy arra, hogy az összes női birkózónk pontszerző helyen zárt. És persze nagyon szép eredménynek mondható Korcsog Milán ezüstérme is, aki nemzetközi szinten most először szerepelt a nehézsúlyúak között.”

A kétszeres kötöttfogású világbajnok természetesen külön kitért az aranyérmes versenyzők teljesítményére.

  • „Nagy Bernadettnek lélekben nagy szüksége volt erre a sikerre, volt már junior Európa-bajnok, de az elmúlt időszakban nem igazán találta önmagát. Örülök a győzelmének, remélem, kellő önbizalmat merít belőle a március huszonnyolcadikán kezdődő budapesti felnőtt Európa-bajnokság előtt. Vitek Dárius évről évre rácáfol arra, amit előzetesen várunk tőle. Most aranyéremmel tette mindezt. Számos alkalommal megmutatta már, hogy az ügyességével kiválóan felveszi a versenyt a nála nagyobb ellenfelekkel szemben. Rendkívül stabil teljesítményt nyújt, a legutóbbi öt világversenyen dobogóra állt. Képes a meglepetésre, tud dobni, akciót végrehajtani, azt hiszem, hosszútávon is alapozhatunk rá. Takács István jobban birkózott, mint az év elején, de összességében elmondható, még ennél is több van benne. Örömteli, hogy Európa-bajnoki címet nyert.” 

Bácsi Takáccsal kapcsolatban azt is elmondta, hogy habár a fővárosi Eb-re nem tudott kijutni, a világbajnokság még összejöhet neki, s szerinte ott, szeptemberben, Belgrádban akár azt is megmutathatná, képes jobb eredményt elérni, mint tavaly, Oslóban, ahol az ötödik helyen zárt.

A szakember kiemelte, a budapesti Európa-bajnokság előtt kifejezetten biztató, hogy a magyarok több, igazán nagy skalpot szereztek Bulgáriában.

  • „A most érmes sportolók közül hatan szőnyegre lépnek a BOK-csarnokban is. Ez az esemény kiváló lelki ugródeszka lehet nekik, nagy önbizalmat meríthettek a mostani sikerükből, s ezt remélem meg is tették.”
További cikkek