Tibor
forrás: judo.hu

VÉG ZSOMBOR BRONZÉRMES

A 20-éves magyar versenyző a Grand Slam Hungary zárónapján a belga Toma Nikiforov ellen szerezte meg a győzelmet.
VÉG ZSOMBOR BRONZÉRMES fotó: judo.hu

Remekeltek a fiatalok a Grand Slam Hungary zárónapján: Vég Zsombor bronzérmet szerzett, Nerpel Gergely pedig az ötödik helyen végzett, mindketten több nagy skalpot is begyűjtöttek.

Mindjárt egy nagy bravúrral kezdődött a nap: a Ceglédi VSE húsz esztendős fiatalja, Vég Zsombor a 100 kilogrammos súlycsoport egyik legjobbja, a kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüst- és bronzérmes, az idén a párizsi Grand Slamen aranyérmes belga Toma Nikiforov ellen szerezte meg a győzelmet, ráadásul kétség sem férhetett hozzá, hogy ezen a napon ő volt a jobb.

A második körben a német Daniel Herbst várt a magyar versenyzőre, akitől néhány hete Tbilisziben vereséget szenvedett, azon a viadalon Herbst Grand Slam-bronzérmet szerzett. Budapest azonban már egy másik kávéház, Zsombor remekül összpontosítva tartotta kézben a meccset, egy ízben tigriként vetette magát a figyelmét vesztő németre, de hiába fogta satuba a torkát, Herbst ki tudott szabadulni a fojtásból. A hosszabbításra maradt a döntés, és ennek jogát ott sem engedte át Vég Zsombor, az első percben ipponnal megnyerte a meccset, és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé!

A negyeddöntőben egy nagy csillag állta az útját, de a spanyolok grúz származású kétszeres világbajnoka, Nikoloz Sherazadishvili is alaposan megszenvedett a magyar fiatallal. Vég Zsombor egyik dobásánál akár vazarit is ítélhetett volna a bíró, de végül győzött a rutin, Sherazadishvili jutott be az elődöntőbe.



A vigaszágon egy „igazi” grúz, a Tbilisziben Grand Slam-győztes Szaneblidze következett. A ceglédi fiú pedig nem hagyta abba, ezúttal is dobott, vazari értékben, ráadásul Szaneblidze két intést is kapott – jogosan. A hajrában mindent egy lapra feltéve rohamozott a grúz, de Zsombor állta a sarat, és kiharcolta a bronzmérkőzésen való részvétel jogát!

Ott a dánok reménysége, az U23-as Európa-bajnok Mathias Madsen volt az ellenfele, de nem sokáig. A magyar judós kétszer fogta meg igazán, s másodszorra el is hajította. A nap egyik legszebb dobása ippont ért, no és Grand Slam-bronzérmet, ami az eddigi legnagyobb siker a fiatal magyar judós pályafutásában. Egyben az első – és mindjárt jókora – lépés a 2024-es párizsi olimpia felé...

„Jól ébredtem, jó erőben voltam, az első meccs ráadásul jó nagy lökést adott, amikor sikerült legyőznöm a második kiemeltet, arra gondoltam, hogy ez lehet az én napom. A negyeddöntőben a spanyol világbajnok ellen nem sok hiányzott a sikerhez, kétszer is sikerült úgy megfognom, hogy le kellett kászálódnia róla. A vigaszági ellenfelem ellen már korábban is sikerült nyernem, a bronzmeccs pedig... Óriási élmény ennyi ember előtt nyerni. Az elmúlt években valami mindig hiányzott, persze, tudom is, hogy mi, az edzésmunkám nem volt száz százalékos, és ezen az utóbbi időben sikerült javítani” – foglalta össze a napját az újdonsült Grand Slam-bronzérmes Vég Zsombor.



A 90 kilósoknál is sikerült megrángatni az oroszlán bajszát! Nerpel Gergely ipponnal győzött az észt Kaljulaid ellen, de ez még nem számított igazi meglepetésnek. Annál inkább az azeri Mehdiyev ellen hosszabbításban kiharcolt siker! Mehdiyev ugyanis az elmúlt időszakban szorgalmasan gyűjtögette az IJF World Tour-érmeket, s már a világranglista második helyén jegyzik – a TFSE fiatalja kétszer is eldobta nagynevű ellenfelét.

A negyeddöntőben az olaszok junior-világbajnoka, Christian Parlati nem adott esélyt a magyar fiúnak, aki azonban a vigaszágon javított, méghozzá egy újabb nagy skalpot begyűjtve: a tadzsikok kétszeres Ázsia-bajnoka, Komronsoh Usztopirijon ellen leszorítással diadalmaskodott!

A harmadik helyért Nerpel Gergely egy újabb nagyágyúval, a tizenegyszeres World Tour-aranyérmes, Eb-ezüstérmes grúz Beka Gviniasvilivel találkozott. A grúz csillag a legtöbb ellenfele számára megoldhatatlan feladatot jelent, s a kulcsot a magyar fiú sem találta, Gviniasvili két dobással vetett véget a küzdelemnek. Ennek ellenére Nerpel Gergely büszke lehet erre a napra, a huszonegy esztendős korábbi ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes a nap során több meglepetést is okozva szerezte meg pályafutásának első World Tour-helyezését.



„Éreztem reggel, hogy nagyon jó formában vagyok, nagyon megy a judo, és bíztam benne, hogy ezt végre a tatamin is sikerül megmutatnom. A végét sajnálom, tudtam, hogy a grúz nagyon jó és nagyon erős, nem tudtam megnehezíteni a dolgát. Örülök a jó eredménynek, és remélem, hogy ez valaminek a kezdete, jövő héten Zágrábban is versenyezni fogok, bízom a jó folytatásban” – mondta a bronzmeccs után a Grand Slam ötödik helyezett Nerpel Gergely.

A nap harmadik magyar indulója, a hatszoros utánpótlás Európa-bajnok Sipőcz Richárd erőnyerő volt az első körben, a másodikban pedig az ugyancsak fiatal, orosz származású, de az Egyesült Arab Emírségek színeit képviselő Magomedomar Magomedomarovval csapott össze.



A rivális néhány hete Kolozsváron Európa-kupát nyert, múlt héten Ulánbátorban pedig ötödik lett, de a budapesti nyitányon nem mutatott túl acélos formát. Nem lehet véletlen, hogy kétszer is megintették a harmadik percre, ami közben Sipőcz Richárd egy pillanatra sem engedte kibontakozni. Amikor már azt hihettük, hogy hosszabbítás következik, egy pillanatnyi kihagyás elegendő volt ahhoz, hogy Magomedomarov előnybe kerüljön, s a hátra lévő néhány másodperc már nem volt elegendő kiegyenlíteni a hátrányt, ez pedig a győri judós búcsúját jelentette.

Remekül sikerült a francia óriás visszatérése: a háromszoros olimpiai bajnok, tízszeres világbajnoki aranyérmes klasszis a tokiói olimpia óta nem versenyzett, Budapestet választotta a visszatéréshez, s meg is mutatta: továbbra is számolni kell vele! A Grand Slam Hungaryn mind a négy mérkőzését ipponnal nyerte, megérdemelten került a nyakába a legfényesebb érem, pályafutásának tizenhetedik World Tour-aranyérme!




A Grand Slam Hungary 2022-es kiírásán hatvanegy ország négyszázhat judósa lépett tatamira, az éremtáblázat első helyét a „hagyományoknak megfelelően” Japán szerezte meg (nyolc arany és egy bronzéremmel), második lett Olaszország (1, 2, 1), a harmadik helyen Brazília és Azerbajdzsán (1, 1, 1) osztozott, Magyarország (1, 0, 1) pedig ötödik lett, holtversenyben Franciaországgal.

További cikkek