Marcus

Christian Horner méltatja riválisa őszinteségét

Christian Horner a Red Bull csapatfőnöke dicsérte Mercedes-es kollégáját és riválisát, amiért nyíltan beszélt a mentális egészségről.
Christian Horner méltatja riválisa őszinteségét

Az új Forma-1-es szezon kezdete előtt Wolff nyíltan beszélt mentális egészségéről és a Sunday Timesnak elmondta, hogy 2004 óta pszichiáterhez jár.

"Azt hiszem, több mint 500 órányi [terápián] vettem részt, szenvedtem mentálisan és még mindig szenvedek" - mondta Wolff. "A segítség egy módja annak, hogy leküzdjem a problémáimat és segített abban, hogy hozzáférjek a kiaknázatlan lehetőségekhez.

"Soha nem volt problémám a megbélyegzéssel. A legsikeresebb emberek némelyike nagyon-nagyon érzékeny és a nagyon-nagyon érzékeny nagyon-nagyon sebezhetőt jelent."

 

A szezonnyitó Bahreini Nagydíjon Horner megragadta az alkalmat, hogy méltassa riválisa nyitottságát és őszinteségét.

"Azt hiszem minden elismerésem Totoé, hogy volt bátorsága nyíltan beszélni a mentális egészséggel kapcsolatos problémáiról" - mondta a Red Bull csapatfőnöke.

"Ez olyasvalami amire manapság sokkal nagyobb reflektorfény vetül és úgy gondolom, hogy ebben a szakmában ez olyasvalami, amivel nagyon is tisztában vagyunk és amivel kapcsolatban igyekszünk proaktívak lenni.

"Szerencsés vagyok, hogy nekem személyesen nem voltak problémáim, de voltak... ismerőseim, akik mentális problémák miatt szenvedtek. Tehát természetesen ez egy fontos téma és úgy gondolom, hogy nagyon jó ha felhívjuk rá a figyelmet.

"Szerintem az, hogy beszélhetünk róla, pozitív dolog.

"Ahogy mondtam, minden elismerésem Totónak, hogy volt önbizalma beszélni a saját személyes problémáiról."

 

Wolff és Horner egyaránt egy globális sportág csúcsán van és a Mercedes-főnök szeretné pozitívan használni a saját platformját.

"A magasan jegyzett emberek, akiknek látszólag mindenük megvan, de küzdenek szerintem kötelességünk elmondani, hogy segítséget kapnak és nem baj, ha segítséget kérnek" - mondta Wolff. "Simone Biles és Naomi Osaka nagy elismerést érdemelnek azért, ahogyan erről beszéltek".

Osaka rendkívül nyíltan beszélt saját mentális egészségéről, míg a tornász Biles tavaly a tokiói olimpián globális beszélgetést kezdeményezett az élsportolók jóllétéről.

"A mentális egészségemre kell koncentrálnom" - mondta Biles, miután visszalépett a csapatdöntőtől.

"Csak azt gondolom, hogy a mentális egészség most jobban előtérbe kerül a sportban... védenünk kell az elménket és a testünket és nem csak azt kell tennünk, amit a világ akar tőlünk".

 

Wolff pilótája, Lewis Hamilton is beszélt Naomi Schiffnek a Sky új műsorában az Any Driven Monday-ben arról, hogy jelen maradt amikor a tavalyi szezon drámai fináléja után a továbblépést kereste.

"Azt hiszem arról szólt, hogy mindent lehámozzunk, hogy levegyük a hétszeres bajnokot mint autóversenyzőt és visszatérjünk az emberi lényhez valójában" - mondta Hamilton Schiffnek.

"Ebből a szempontból ugyanolyan vagyok, mint mindenki - érzékeny vagyok az érzelmekkel felfelé és lefelé - az érzelmek hullámvasútja ez a sport, ahogy az élet is az.

"Számomra az volt, hogy elszakadtam a közösségi médiától, ami egy erőteljes eszköz lehet és bizonyos szempontból nagyszerű a barátokkal és a hírekkel való kapcsolattartáshoz, de túlságosan elnyomó is lehet. Szóval elszakadni ettől, elszakadni a világtól és jelen lenni.

"Én csak valóban jelen akartam lenni mindennap és nem gondolkodtam túl sokat a múlton, csak azon, hogy hogyan szeretnék fejlődni a jövőben."

További cikkek