Tibor

IFJÚSÁGI ASZTALITENISZ VILÁGFESZTIVÁL GYŐRBEN

Az idén Győrben rendezik a magyar kezdeményezésű ötödik Ifjúsági Asztalitenisz világfesztivál tornát.
IFJÚSÁGI ASZTALITENISZ VILÁGFESZTIVÁL GYŐRBEN

Idén június 21-26. között Győr ad otthont az ötödik Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztiválnak. A torna magyar kezdeményezés, az első négy kiírást is Magyarországon rendezték. A végső nevezési határidő 2022. május 20-a.

Az első ifjúsági asztalitenisz-világfesztivált 1989-ben rendezték meg a Budapest Sportcsarnokban, ahogyan a második kiadást is 1990-ben. Tíz év szünet után Tiszaújvárosban rendezték meg a harmadik világfesztivált, majd 2002-ben a legutóbbi, negyedik kiírást is itt indították el.

Két évtized után újra életre kel a rendezvény, amelyet a kezdetektől fogva olyan baráti, szinte családias hangulat jellemzett, amelyet Magyarországon a HERENDI Ivánhoz is kötődő MOLNÁR János Emlékversenyen lehetett a legjobban megtapasztalni.

Az Ifjúsági Világfesztivál egyik fő célja mindig is az volt, hogy a világ minden tájáról érkező fiatalok közelebb kerüljenek egymáshoz, jobban megismerjék egymást és egymás kultúráját. A különböző szabadidős programok segítik a gyerekeket abban, hogy az élsportolók - még ebben a korban is - meglehetősen monoton mindennapjaiból kiszakadjanak, és végül, de ami még fontosabb, hogy betekintést nyerjenek más asztalitenisz-kultúrákba.

"Minden országnak egyedi asztalitenisz játékstílusa van. A mai globalizált világban ez már nem látszik annyira tisztán, de alap, hogy például az orosz játékosoknak jó a fonákjuk, vagy a japán játékosokról tudjuk, hogy nem dolgoznak olyan nagy pörgetésekkel, de a háló fölött ezerszer átütik a labdát, és nagyon mozgékonyak. A németek viszont kifejezetten nagy pörgetésekkel dolgoznak. Ilyenkor kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy milyen az indiai stílus, vagy milyen a kínai lágy gumi" - idézte fel JAKAB János a 2000-es versenyt, ahol ZWICKL Dániel és MOLNÁR Krisztián társaságában aranyérmet nyert a csapatversenyben, legyőzve a kínai csapatot.

A világfesztivál ezeknek a magyar fiataloknak is lehetőséget biztosít arra, hogy egy nagy nemzetközi versenyen megmérettessék magukat. Külföldről pedig olyan későbbi világklasszisok is részt vettek ezen a tornán, mint a fehérorosz legenda, Vlagyimir SAMSONOV, vagy a kínai olimpiai és világbajnok ZHANG Jike.

A város különböző pontjain minden nap lesz valamilyen szabadidős program vagy változatos szórakozási lehetőség, ahol a résztvevők a mérkőzések között kiengedhetik egy kicsit a gőzt.

A szurkolói zóna egyik slágere minden bizonnyal az úgynevezett FastPong Training System lesz. Ez egy Dél-Koreában kitalált fejlesztőeszköz, amely gyorsabb és pontosabb játékra ösztönzi a játékosokat. A FastPong a nagyközönség számára is elérhető lesz.

Győr létesítményeit tekintve tökéletes helyszíne lesz az V. Világfesztiválnak, különösen, hogy a város teljes sportélete és a Magyar Olimpiai Bizottság is támogatja a kezdeményezést.

"Ez a mi dolgunk, ez a mi kötelességünk, ráadásul ez egy olyan olimpiai sportág, amelyben korábban is nagyon sikeresek voltunk. Az egész olimpiai mozgalom az egyesületekre és a szövetségekre támaszkodik, tehát a partnereink nagyon fontosak ebben a folyamatban" - mondta GYULAY Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A Rába-parti városnak jelentős tapasztalata van az ilyen léptékű versenyek rendezésében is.

"Győr tapasztalt versenyrendező, hiszen 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak is otthont adott, több ezer sportoló és sportvezető részvételével" - mondta RADNÓTI Ákos, Győr alpolgármestere.

Az Asztalitenisz Világfesztiválnak az Olimpiai Sportpark, Közép-Európa egyik legmodernebb multifunkcionális sportkomplexuma ad otthont.

A 2022-es világfesztiválon az egészen fiatalok is részt vehetnek, az összecsapások öt korcsoportban zajlanak majd U11-től U19-ig. Mind az öt korcsoportban a válogatott játékosok mellett a regionális csapatok vagy klubok képviselői is részt vehetnek a versenyen.

A versenyen elért összesített pontok összege alapján a három legeredményesebb ország asztalitenisz-szövetségei összesen 10.000 dolláros pénzjutalomban részesülnek.

A dicsőség és a pénzdíj mellett a fiatalok korosztályukban világranglista-pontokért is küzdenek, ami külön motivációt adhat számukra, és tovább növelheti a fesztivál presztízsét és jelentőségét. A versenyen Győrben mindazok jelen lesznek, akik a sportág ifjúsági kategóriájának legfontosabb szereplői közé tartoznak a világon.

Az Ifjúsági Világfesztivál részeként a játékosok június 21-én fakultatív felkészítő edzőtáborban vehetnek részt, valamint egy nemzetközi edzői szemináriumot is tartanak a szakemberek számára.

Maga a verseny június 22-én, szerdán kezdődik a csoportmérkőzésekkel.

További cikkek