Vivi
forrás: hunvolley.hu

MAFC–Vegyész rangadó az Extraliga október 1-i rajtján

A klubok visszajelzései alapján elkészült a férfi és női Extraliga, illetve az NB I-es liga menetrendje.
MAFC–Vegyész rangadó az Extraliga október 1-i rajtján fotó: hunvolley.hu

A férfiak kezdik előbb a pontvadászatot: október 1-én, szombaton 17 órakor a DEAC és az újonc MÁV Előre meccsén pattog majd legelőször a labda.

 

Ami a férfi Extraliga mezőnyét illeti, marad a nyolc csapat – itt majd az alapszakaszt követő rájátszásban lesznek komoly változások –, amelyek közül kiesett a Dunaújvárosi KSE, a feljutó pedig a MÁV Előre-Foxconn csapata lett. A csapatokban legalább három magyar játékosnak is a pályán kell lennie egyszerre. A nyitóforduló rangadóját a bajnoki bronzérmes MAFC és a kupadöntős Kazincbarcika játssza majd.

Az NB I-ben is ugyanúgy hét csapat szerepel majd – ők is október 1-én kezdik a bajnokságot –, hozzájuk csatlakoznak az Extraligából kieső dunaújvárosiak, s a búcsúzó GLP Nyíregyháza helyén majd a TFSE bizonyíthat. Az alapszakasz mindkét osztályban január 22-én zárul.

A férfi Extraliga mezőnye: Debreceni EAC, Fino Kaposvár, GreenPlan-VRCK, Kecskeméti RC, Kistext SE, MAFC BME, MÁV Előre-Foxconn, Pénzügyőr SE
A férfi NB I mezőnye: Dág KSE, Dunaújvárosi KSE, Gamma Party.CO, MEAFC-Miskolc, Szolnoki RK, TFSE, Vidux-Szegedi RSE

 

A nőknél két héttel később, október 15-én rajtol a pontvadászat, de akkor is csak az NB I-ben, ahol viszont az eddigi nyolc csapat mellé besorolásra került négy Extraligás klub fiókcsapata is. Ez azt jelenti, hogy az élvonalból búcsúzó Diósgyőri VTK és az NB II-ből végül feljutó BVSC-Zugló mellett a Békéscsabai RSE, a Szent Benedek RA, az UTE U21 és a Vasas SC is szerepel majd a 2022–2023-as idényben. Alapos felfordulás volt egyébként a feljutók kapcsán, hiszen hiába nyerte meg az NB II-es döntőt a Veszprém Volley, végül nem vállalták az indulást. Így az NB I-es osztályozót elveszítő Kispest SE-nél volt a lehetőség, ám ők sem akartak élni ezzel, így végül a kieső DSZC-Eötvös DSE maradt tagja ennek az osztálynak. A 12 csapat nem is játszik rájátszást, hanem 22 forduló alapján hirdetnek végeredményt április 23-án, de a fiókcsapatok nem juthatnak fel az élvonalba.

A női Extraliga rajtja várat magára a legtovább, itt október 22-én 18 órakor a Swietelsky-Békéscsabai RSE és a Kaposvári NRC találkozójával kezdődik majd az alapszakasz, amely február 26-án zárul. A mezőnyben az egyetlen változás, hogy kiesett a DVTK és a helyükre a MÁV Előre-ST. Solar került fel. A hölgyeknél továbbra is csak két magyar játékosnak kell egyszerre a pályán tartózkodnia.

A női Extraliga mezőnye: Fatum-Nyíregyháza, Kaposvári NRC, MÁV Előre-ST. Solar, MTK Budapest, Swietelsky-Békéscsabai RSE, Szent Benedek RA, Újpesti TE, Vasas Óbuda
A női NB I mezőnye: Békéscsabai RSE, Budaörsi DSE-Emericus, BVSC-Zugló, Debreceni SZC-Eötvös DSE, Diósgyőri VTK, Gödöllői RC, Jászberény VT, Szent Benedek RA, TFSE, Újpesti TE U21, Vasas SC, Vehir-Veszprémi ESC

További cikkek