Tibor

MAGYARORSZÁG IS OTT LESZ AZ ASZTALITENISZ VB-N

Az ITTF nyilvánosságra hozta a 2022-es Csengtui Világbajnokság döntőjének kvalifikált csapatait.
MAGYARORSZÁG IS OTT LESZ AZ ASZTALITENISZ VB-N

A világ legerősebb csapatai 2022. szeptember 30. és október 9. között a Kínai Népköztársaságban, Csengtuban készülnek megmérkőzni egymással. Pontosan 100 nap van hátra az eseményig, és nyilvánosságra hozták a 2022-es ITTF asztalitenisz csapat-világbajnokság döntőjének, a Chengdunak a nevezési listáját.
Az alábbi 40 férfi és női csapat küzd majd a sportág egyik leghíresebb címéért.

A csapatokat nyolc csoportba osztják. Minden csoportban öt csapat teljes körmérkőzést játszik. Ezután egy végső kiütéses szakasz következik, amelyben az egyes csoportok győztesei és a második helyezett csapatok vesznek részt.
Petra Sörling, az ITTF elnöke így nyilatkozott: "Már csak 100 nap van hátra a 2022-es asztalitenisz csapat-világbajnokság döntőjéig, minden szemünk Csengtura szegeződik, és alig várjuk, hogy egy lélegzetelállító verseny szemtanúi legyünk. Most, hogy felgyorsítjuk az előkészületeket, hálás vagyok a házigazdáinknak, akik minden szükséges intézkedést megtettek a kiemelt eseményünk sikeres lebonyolítása érdekében"."
Liu Guoliang, az ITTF ügyvezető alelnöke, a WTT Tanácsának elnöke és a Kínai Asztalitenisz Szövetség elnöke így nyilatkozott: "Chengdu gyönyörű, stílusos és élénk város. Sikeresen rendezett már olyan magas szintű eseményeket, mint az ITTF Férfi Világkupa, a Női Világkupa és az ITTF World Tour. Ezúttal az asztalitenisz csapat-világbajnokság döntője egy újabb színfolt lesz a város történelmében. Házigazdaként várjuk, hogy a játékosok megmutassák magukat ezen a színpadon, és a szurkolók élvezzék az asztalitenisz fesztivált az októberi arany ősz folyamán"."
Az ITTF, a Kínai Asztalitenisz Szövetség és Chengdu város hatóságai keményen dolgoznak azon, hogy a játékosok a legjobb és legbiztonságosabb körülmények között versenyezhessenek. A 2022-es asztalitenisz csapat-világbajnokság döntőjének előkészítő bizottsága kiterjedt COVID-19 ellenintézkedéseken dolgozott annak érdekében, hogy minden résztvevő zökkenőmentesen érkezzen, biztonságosan vegyen részt és biztonságban térjen haza. Az eseményt szigorú zártkörű irányítás alá helyezik buborékos formában.
Mivel a 2020-as busani asztalitenisz csapat-világbajnokság elmarad, négy éve nem rendeztek utoljára csapatversenyt. A kínai csapatok 2018-ban a svédországi Halmstadban aranyérmet szereztek a férfiaknál és a nőknél. Idén hazai pályán játszva a kínai csapat a favorit.

* Minősítési útvonal:
Az ITTF igazgatótanácsának szavazása alapján a kontinentális szakaszból 33 csapat kvalifikálta magát (4 afrikai, 10 ázsiai, 11 európai, 6 amerikai és 2 óceániai), és a házigazda nemzet kvalifikációja garantált. A Covid-19 miatt nem helyezett Interkontinentális szakasz pótlásaként további öt kvótát osztottak ki a következő módon:

Európa (1): A 2021-es Európa-bajnokság csoportköréből a 2021-es EB döntő szakasza után közzétett csapat-világranglista alapján a legmagasabb helyen álló, még nem kvalifikált csapat.
Ázsia (1): A 11. helyezett (2021-es Ázsia-bajnokság) minden nemben.
PANAM (1): A 2021-es PANAM-bajnokság vigaszágának győztese (7. hely).
Afrika (1): A 2021-es afrikai bajnokság vigaszágának győztese (5. hely).
Óceánia (1): A csapatok világranglistáján (2022. január) a legmagasabb helyen álló, még nem kvalifikált csapatok.

Végül az utolsó kvótát az ITTF asztalitenisz csapat-világranglista (2022. január) legmagasabban rangsorolt, még nem kvalifikált csapata kapta.

** Az orosz férfi és női csapatokról
2022. március 1-jén az ITTF Végrehajtó Bizottsága úgy döntött, hogy a NOB Végrehajtó Bizottsága által megfogalmazott ajánlásoknak megfelelően jelenleg nem vehetnek részt orosz vagy fehérorosz játékosok és tisztségviselők az ITTF rendezvényein. A 2022-es ITTF asztalitenisz-világbajnoki döntőn való részvételükről az ITTF Végrehajtó Bizottság következő, július 26-27-i ülésén születik döntés.

További cikkek