Tibor
forrás: fradi.hu

VB-DÖNTŐS A JUNIOR VÁLOGATOTT

Sokáig kiélezett mérkőzést játszottak Svédország ellen, a hajrában azonban nem volt már kérdés a sikerük.
VB-DÖNTŐS A JUNIOR VÁLOGATOTT fotó: fradi.hu

Noha a világbajnokság bő egy hete elkezdődött már, a magyar női junior kézilabda-válogatott gyakorlatilag csütörtökön érkezett meg a tornára – igaz, Dánia legyőzésével rögtön a legjobb négyben találta magát. A válogatott a jóval kisebb játékerőt képviselő csapatokat a csoportküzdelmek során játszi könnyedséggel múlta felül, az első igazi értékmérő a dánok ellen volt, a második pedig a következő svédek elleni elődöntőt tekinthették.

És már rögtön az első percekben látszott is, hogy ez valóban komoly csata lesz. A svédek keretében több olyan játékost is találhattak, aki már a felnőtt mezőnyben, a nemzetközi porondon is letette a névjegyét, igaz, épp az egyik legnagyobb ígéretnek tartott Tyra Axnér – aki az Ikast mezében az Európa-ligában idén tizenkét gólig jutott – teljesített számukra leghasznosabban. Az irányító szinte minden pozícióból lőtt, látszott, hogy nagyon szeretett volna visszavágni a tavalyi, Európa-bajnoki elődöntőben elszenvedett vereségért, csak épp nagyon sokat hibázott. Az első harminc percben tíz lövéssel próbálkozott, melyek közül csak kettőből született gól, így bár az első játékrész derekánál háromgólos hátrányban voltak, még a szünet előtt sikerült fordítaniuk.

A csapat eddigi egyik legjobbja, Kukely Anna sajnos kisebb sérülése miatt nem játszhatott ezúttal, ám úgy tűnt, Ballai Borbála lép a helyébe. A Vácnál kölcsönben szereplő FTC játékos akkor villant többször is, amikor hátrányban voltak, vagyis kulcsszerepe volt a felzárkózásban. A két csapat egyébként a valós tudásához képest sokat hibázott, ebből pedig arra következtethettek, hogy a világbajnoki elődöntő már jelentős nyomást tesz a fiatalokra.

A fordulás után Farkas Johanna és Besszer Borbála állt a sereg élére, és bár egy rövid periódusban a svédek is vezettek, a negyvenedik perchez érkezve – Bukovszky védéseinek is köszönhetően – ismét magyar fölénynek örülhettek. A svédek azonban nem adták fel, és az akaraton kívül a képességük is megvolt hozzá, hogy tartsák a lépést. Ballai Borbála ugyanakkor ennél a holtpontnál is ragyogóan szállt be a kispadról, gólpasszt, majd gólt jegyzett, így pedig 25-23-as magyar előnynél fordultak az utolsó tíz percre. Farkas Johannát pedig nem tudták tartani a svédek, ráadásul az utolsó szalmaszálat ellenfelük a nyitott védekezésben látta, ezzel szemben pedig az alacsony, gyors játékosok lubickoltak. A véghajrában már nem volt kérdés, megérdemelten győzött a magyar junior válogatott, igaz, a végső különbség talán túlzó a játék képéhez képest. Világbajnoki döntőbe jutott a csapat, ahol majd Norvégiával mérkőzhet az aranyéremért - ugyanúgy, mint az U20-as korosztály legutóbbi vb-döntőjében, 2018-ban, Debrecenben...

NŐI JUNIOR VILÁGBAJNOKSÁG, ELŐDÖNTŐ
SVÉDORSZÁG - MAGYARORSZÁG 25-33 (14-15)
Gólszerzők: Axnér 6 (2), Lindberg 4, Blomst 4, Petersson 3, Nuhanovic 3, Mumbongo 3, Johansson 1, Hallberg 1, ill. Farkas 11 (5), Ballai 6, Besszer 4, Vámos 2, Mérai 2, Kajdon 2, Koronczai 2, Ferenczy 2, Kiss 1, Mlinkó 1.

További cikkek