Tibor

FRANKFURT AZ ELŐDÖNTŐBEN

Az Eintracht egy varázslatos este után kiverte a Barcelonát az Európa Liga negyeddöntőben.
FRANKFURT AZ ELŐDÖNTŐBEN

Az Eintracht Frankfurt ugyanolyan energikus és hatékony akart lenni, mint az FC Barcelona elleni múlt csütörtök esti, idegenbeli első mérkőzésen, vagy inkább egy kicsivel hatékonyabb. Az első 45 perc után egyértelmű volt: A vendégek ezt a célt a gyakorlatban is megvalósították. Bár a Barca 69 százalékban birtokolta a labdát, a félidőben 2:9 volt a kapura lövések aránya.

A hesseniek lendületesen kezdték az elődöntőbe jutásért folytatott küldetésüket.
A kezdeti lendületes tempó azonnal kifizetődött, amikor egy bal oldali támadást a sérült Djibril Sow-t helyettesítő Sebastian Rode szélső beadása és egy jobb oldali keresztlabda követett.
Eric García lerántotta Jesper Lindströmöt, Artur Dias játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott a 3. percben.
Filip Kostic nyerte az idegek csatáját, védhetetlen lövése Marc-Andre ter Stegen mellett vágódott a jobb alsó sarokba.

Ennek következtében a hazaiak átvették a játék irányítását, a Frankfurt pedig mélyebb felállásra váltott, 5-4-1-re átalakult.
Ennek ellenére a katalánok időről időre képesek voltak áttörni a széleken.
A házigazdák legnagyobb lehetősége a 18. percben egy sarokrúgás után adódott, amikor Ronald Araújo középre tartó erős fejesét, Kevin Trappra, a vendégek hálóőre időben kiöklözött.
Az ebből adódó szöglet következmények nélkül maradt, ahogy a viszonylag sok büntetőterület közelében elvégzett szabadrúgás is. Összességében a Martin Hinteregger, Evan Ndicka és az eltiltott Tuta helyére beugró Almamy Toure körüli védősor tudta, hogyan kell megnyerni a fontos párharcokat a tizenhatoson belül. 
Alig néhány pillanattal később azonban a német kapusnak másodszor is ki kellett szednie a labdát a kapuból.
A védők túl sok területet hagytak Rafael Borre előtt, egy rövid mozdulatot követően, kiválóan lőtt a bal felső sarokba, azonban Marc-Andre ter Stegen erre nem számított.
A szünetben 2-0-s előny akár még nagyobb is lehetett volna, de Daichi Kamada kihúzott egy lehetséges ellentámadást, Knauff pedig centikkel mellé lőtt a jobb oldalon.

Az öltözőből való távozás után hasonlóan alakult a játék, azzal a különbséggel, hogy a spanyol futballisták egy sebességi fokozattal feljebb kapcsoltak, és frissítésként Frenkie de Jong érkezett csereként a középpályára.
A frankfurti játékosok, akik már a futó teljesitményük határán voltak, tartották a tempót.
A 67. percben a jutalom be is következett, amikor egy sikeres átadás Kosticnál kötött ki, a balszélső pedig tévedhetetlenül a hosszú sarokba lőtt, ezzel kialakítva a 3-0-s eredményt. A vendégszurkolók "idegenben győzelem, idegenben győzelem" skandálása nemcsak egyre hangosabb lett, hanem egyre inkább a valóságnak is megfelelt.
Főleg úgy, hogy a célegyenesben mintha beszívta volna a spanyol levegőt, és szüntelenül támadta az ellenfél kapuját a frankfurti egység.
Ha nem is volt további hozadéka, azért volt ismét feszültség, amikor Sergio Busquets a 84. percben lőtt kapuba közelről, de a gólt a videóbíró-asszisztens hosszas felülvizsgálata után nem adta meg.
Következett kilencperces hosszabbítás, aminek az elején egy erőteljes lövéssel 1:3-ra szépített a barca a 90. + 1.-percben, majd Memphis Depay büntetővel 2:3-ra szépített, Trapp ugyan hárította a labdát, de a bőr a keresztléc alsó széléről éppen a vonal mögé pattant a 90.+10 percben.
111. perc után vége lett a barca rémálomnak, és a frankfurti álmok teljesültek. Továbbjutottak az elődöntőbe.

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Barcelona (spanyol)–Eintracht Frankfurt (német) 2–3 (0–2)
Barcelona, 
Camp Nou. V: Soares Dias (portugál)
Barcelona: 
Ter Stegen – Mingueza (Dest, 62.), R. Araújo, Eric García (L. de Jong, 70.), Alba – Busquets, Gavi, Pedri (F. de Jong, a szünetben) – O. Dembelé, Aubameyang (Adama Traoré, 62.), Ferran Torres (Depay, 80.). Vezetőedző: Xavi
Frankfurt: Trapp – Al. Touré (Haszebe, 90+9.), Hinteregger, Ndicka – Knauff (Chandler, 90+9.), Jakic, Rode (Hrustic, 80.), Kosztics – Lindström (Hauge, 80.), Kamada – Borré (Ache, 90.). Vezetőedző: Oliver Glasner
Gólszerző: Busquets (90+1.), Depay (90+11. – 11-esből), ill. Kosztics (4., 67. – az elsőt 11-esből), Borré (36.)
Kiállítva: 
Ndicka (90+11.)

Továbbjutott: az Eintracht Frankfurt, 4–3-as összesítéssel.

Az Európa Liga többi játéknapjának a végeredményei:

Atalanta-RB Leipzig 0-2 (0-1) Továbbjutott a Leipzig 3-1-es összesitéssel.

Glasgow Rangers-Braga 2-1 (2-0) Hosszabbitás után 3-1 továbbjutott a Rangers 3-2-es összesitésel.

Lyon-West Ham 0-3 (0-2) Továbbjutott a West Ham 4-1-es összesitéssel.

 

További cikkek