Vivi

A Barça kihajt a pénzügyi gödörből ... egy még nagyobb gödörbe?

Bár valószínűtlennek tűnik, hogy Joan Laporta, a Barcelona fő öltönyöse ismeri a John Thaw és Dennis Waterman, Michaels Parkinson és Buerk, valamint Eamonn Holmes fájós lába szellemei által lakott alvilágot, úgy tűnik, mégis tud valamit az átütemezésről.
A Barça kihajt a pénzügyi gödörből ... egy még nagyobb gödörbe?

Pénteken jelentették be, hogy a Barcelona több mint 300 millió eurót szerzett a Sixth Street nevű San Franciscó-i befektetési alaptól, amely a nyár elején már 200 millió eurót megforgatott a Barcában, a zsákmányt pedig a klub következő 25 évre szóló bajnoki médiajogainak 25%-áért cserébe kapták. A hét elején Julian Nagelsmann siránkozott, hogy ők "az egyetlen klub, amelynek nincs pénze, de bármilyen játékost meg tud venni", a Bayern pedig Robert Lewandowskit elvesztette a katalánok csábítása és a fizetéscsökkentés miatt. Ez nem volt teljesen igaz.
A Spotify, a csóró zenész barátod kedvenc applikációja 280 millió eurós szponzori pénzzel kecsegtet, így a Barcelona elég jól áll, de talán már nem sokáig, miután zálogba adta a jövőjét, hogy szerződtessen egy csatárt, aki 33 éves, míg jövő hónapban 34 lesz. A klub adóssága továbbra is 1 milliárd euró körül van, de a költekezés folytatódik. Az egész a két évtizeddel ezelőtti Leedsre emlékezteti a The Fiverst, Dvd O'Lry "babáira", akiket Peter Ridsdale elnök az aranyhalakért, Rio Ferdinandért, Seth Johnsonért és egy hasonló refinanszírozási ügyletért küzdött, ami könnyekkel, kieséssel és Ken Bates átvételével végződött.

A Nu-Chelsea már megjárta a Barça teljesítményt növelő átigazolási dögvészét. Miután a Leedsből Raphinha szerződtetésénél gazsuláltak, Todd Boehly tulajdonos védjegyévé vált melegítőnadrágja kezdett megtelni, amikor a Barcelona megkérte a Sevilla Jules Koundéját, hogy várjon, hátha találnak pénzt arra, hogy a La Ligában tartsák. Még a pénzeszsák Manchester Citynek is el kellett hárítania a Bernardo Silva iránti nemkívánatos lökést.

Egy évvel ezelőtt, amikor Lionel Messi könnyeivel küszködve Párizsba igazolt, egy új Barcelonáról, a La Masia második eljöveteléről beszéltek, olyan nevekről, mint Ansu Fati, Gavi és Pedri, mint a következő generáció, amely a sötétségből vezeti ki klubjukat. Elvégre a klub elsősorban azért került ekkora pénzügyi gödörbe, mert közel egymilliárdot szórtak el olyan bukott játékosokra, mint Philippe Coutinho, Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé és Miralem Pjanic. A tanulságokat megtanulnák, meg minden. Bár a jelek szerint nem.

További cikkek