Marcus

A Man City minden idők 10 legnagyobb eladása

Mansour sejk 2008-ban vette át a Manchester Cityt és ezt követően csillagászati összegeket költött.
A Man City minden idők 10 legnagyobb eladása

A Man City az angol labdarúgást uraló időszakában nem hajtott végre annyi hatalmas eladást, mint riválisai.

Azonban még így is végrehajtottak néhányat - többek között a közelmúltban 45 millió fontért eladták Gabriel Jesust az Arsenalnak.

A Football Transfers összeszedi a 10 legmagasabb átigazolási díjat, amit a Man City kapott.

 

10. Angelino - 15 millió font (RB Leipzig, 2021)

Meglepő eladás Pep Guardiola sztárcsapatának leggyengébb területéről, a balhátvéd poszton.

Bár Angelino nem volt játékmegváltó - egy szolid rotációs opció, aki történetesen az akadémián is megfordult -, az övé volt az a szerepkör, amiben játszhatott volna a Cityben.

 

9. Mario Balotelli - 17 millió font (AC Milan, 2012)

"Miért mindig én?" - állt a hírhedt felsőben, amelyet Mario Balotelli viselt a Manchester City 6-1-es, Manchester United elleni vereség alkalmával.

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy milyen szerepet játszott a Premier League-korszak vitathatatlanul legdrámaibb góljában, amelyet természetesen Sergio Aguero szerzett.

Megosztó játékos és személyiség, nehéz mással leírni a maradását, mint káosszal.

 

8. Robinho - 18 millió font (AC Milan, 2010)

A 2008-as határidő napján Robinho néhány órával azután szerződött le, hogy az Abu Dhabi Investment Group átvette a klubot.

Az ex-Real Madrid-sztár pedig a tipikus brazil tehetségekre jellemző érzékkel, nagy reményekkel érkezett és hatalmas csalódottságot keltett a City-hívek körében.

Az első Premier League-szezonjában szerzett tizennégy gól biztatóan indult, de a következő szezon nagy részében sérülések miatt nem léphetett pályára, ami csalódást keltő távozásához vezetett.

 

7. Kelechi Iheanacho - 24 millió font (Leicester City, 2017)

Úgy tűnik, Mansour sejk uralkodása alatt téma, hogy Iheanacho egy akadémián végzett játékos volt, akit egy izgalmasabb név kedvéért adtak el és ebben az esetben joggal mondhatjuk, hogy idő előtt.

Bár 24 millió font tisztességes összeg volt egy nem bizonyított csatárért, a nigériai azóta a Leicesterben bebizonyította, hogy hasznos lehetett volna a City számára.

Lehet arról vitatkozni, hogy Iheanacho hasonló, ha nem jobb góltermést tudott volna nyújtani, mint amit Gabriel Jesus elért távozása után.

 

6. Alvaro Negredo - 24 millió font (Valencia, 2015)

Alvaro Negredo a 2013-14-es szezonban a Man City tehetséges csatárainak egyikeként működött, mégis 23 gólt szerzett minden sorozatot figyelembe véve.

A sztárjátékos Sergio Aguero vagy a City későbbi, Guardiola alatti bajnoki sikereiben használt "hamis kilences" szerepkörével ellentétben Negredo játékstílusa inkább Sam Allardyce vagy Sean Dyche futballmódszeréhez illett, de becsületére legyen mondva, működött.

És ritka esetben a City többet kapott a csatárért, mint amennyit a Sevilla fizetett a megszerzéséért.

 

5. Shaun Wright-Phillips - 27 millió font (Chelsea, 2005)

A Man City történetének legdrágább angol eladása, Shaun Wright-Phillips a klub legjobb góllövő szezonját követően távozott a José Mourinho vezette Chelsea-hez.

Kétségtelenül izgalmas szélső, de ez egy lenyűgöző üzlet.

Roman Abramovics költekezésének részeként a City egy igen bőkezű összeget kapott egy olyan játékosért, akit három évvel később 8,5 millió font körüli összegért szerződtettek újra, majd visszakerült az angol válogatottba, ahonnan korábban kiesett.

 

4. Danilo - 32 millió font (Juventus, 2019)

Danilo egy olyan játékos, akivel Európa elitklubjai továbbra is kockáztatnak és ez ritkán kifizetődő.

A Real Madridnál nemkívánatos, a City 26,5 millió fontért szerződtette a hátvédet, aki végül éppen a Villa korábbi középpályásával, Fabian Delph-fel küzdött meg a helyéért Guardiola csapatában.

A Premier League-ben eltöltött két nem túl látványos szezon után azonban a Juventust valahogy sikerült meggyőzni arról, hogy 32 millió font körüli összeget fizessenek érte, hogy elvegyék őt a Citytől. Azt is meg kell jegyezni, hogy Joao Cancelo ugyanebben az ablakban költözött a Cityhez a Juventustól, ami valójában egy csereüzlet volt. Míg Danilo a Juvénál átlagosnak bizonyult, addig Cancelo Manchesterben világklasszisnak bizonyult.

 

3. Leroy Sane - 39 millió font (Bayern München, 2020)

Leroy Sane egy szerencsétlen esete annak, ami lehetett volna.

Pep Guardiola irányítása alatt Sane nagy lépéseket tett, hogy a világ egyik leghalálosabb belső támadójává váljon, de egy sérülés miatt a fiatal német az év nagy részében nem léphetett pályára.

Sane új életet akart kezdeni, ezért a következő nyáron a Bayern Münchenhez távozott, miután nem volt hajlandó aláírni a szerződéshosszabbítást és jóval kevesebbet kaptak érte, mint amennyit a sérülés előtt vártak tőle.

Sane két Premier League-címet segített elhozni az Etihad-stadionba.

 

2. Gabriel Jesus - 45 millió font (Arsenal, 2022)

Gabriel Jesusnak különös hat éve volt a Manchester Citynél. A brazil futball egyik legizgalmasabb fiatal tehetségeként érkezett, a 2018-19-es és a 2019-20-as szezonban pedig jól teljesített, összesen 44 gólt szerzett.

Jesus azonban sosem tudta megszerezni a rendszeres szerepet a kezdő XI-ben vagy a rendszeres posztot.

Az idő előrehaladtával egyre kevesebb esélye és gólja volt és feleslegessé vált, amikor a City 2022 nyarán szerződtette Erling Haalandot a Borussia Dortmundtól.

Mivel már csak egy év volt hátra a szerződéséből, a City eladta őt az Arsenalnak tekintélyes 45 millió fontért.

 

1. Ferran Torres - 55 millió font (Barcelona, 2022)

Sok Manchester City-szurkoló csalódottan vette tudomásul Ferran Torres távozását a 2022-es januári átigazolási időszakban, hiszen ő volt az a játékos, aki azt sugallta, hogy a szerepkörében Európa egyik legjobbja lehet.

Miután 2020 nyarán érkezett az Etihadba a Valenciától, Torres többféle poszton is bevethető volt - többek között a szélső és a hamis 9-es szerepkörben.

Minden versenyen tekintélyes 16 gólt szerzett, de világossá tette, hogy mindenképpen vissza akar térni Spanyolországba, amikor a Barcelona 46 millió font plusz 9 millió font plusz kiegészítésként ajánlatot tett érte.

Pep Guardiola nem volt hajlandó az útjába állni és a 21 éves játékos megtette a lépést. A klubnál megnyerte a Premier League-et és az EFL-kupát, és igen szép hasznot hozott a Citynek.

 

 

További cikkek