Kellemes futballidőben kezdődött Slavia elleni felkészülési találkozó, melyen igencsak szép számban megjelentek a cseh sztárcsapat szurkolói – nagyjából nyolctól nyolcvan évesig –, de a tribünön örömmel magyarokat is fel lehetett fedezni. Az összecsapás az előzetes várakozásoknak megfelelően kezdődött: a piros-fehérek többet birtokolták a labdát, magasan letámadták a felcsútiakat, akik gyors passzokkal igyekeztek átjátszani középpályát, hogy ellencsapásokat vezessenek.

A 11. percben a cseh csapat került helyzetbe, ám Szolnoki Roland önfeláldozó mentéssel elhárította a közvetlen gólveszélyt, az ismétlés pedig elkerülte Markek Tamás kapuját. Tíz perccel később Nagy Zsolt kényszerítőzött volna Alexandru Balutával az ellenfél tizenhatosán belül, ám az egykori Slavia-futballista röviden adta vissza a passzt – odalett az ígéretes lehetőség.

Ezután a 32. percig leginkább helyzetek nélküli fizikai csatát láthatott a közönség – egy alkalommal, egy Mohamed Mezghranival szemben elkövetett szabálytalanság után az indulatok is elszabadultak –, ám ekkor a prágaiak 16-osa, Moses Usor megrázta magát, és jobbról befelé cselezve kilőtte Markek kapujának jobb felső sarkát (1–0).

A 40. percben egyenlíthetett volna a Puskás: Urblík József a középpályáról nagyszerűen vette észre Luciano Slagveert, aki minden erejét bevetve kibirkózta a labdát Sahab Zahedinek – az iráni csatár éles szögből lőtt, de Ales Mandous kapus hatalmas bravúrral kiütötte a jobb alsó sarokba tartó bombát – cseh vezetéssel zárult az első félidő.

A második játékrészre öt helyen változtatott Hornyák Zsolt, aki a középpályára Corbu Mariust és Artem Favorovot, a támadósorba Kiss Tamást, Komáromi Györgyöt és Lamin Colleyt hozta be, s a takitkiai felállás is módosult. Az 52. percben Usor újra eltalálta a Puskás kapuját, ám Markek Tamás szépen védett, csakúgy, mint egy perccel később, amikor egy Ewerton-szabadrúgást paskolt ki a felső léc alól. Az 56. percben Colley készített le szépen egy labdát az időközben beállt Skribek Alennek, aki jobbról középre adott, ám a játékszer elsuhant a kapu előtt.

Folyamatosan jöttek az újabb cserék a magyar csapatnál is, a csehek pedig a 70. percre az egész kezdőjüket lecserélték, de továbbra is jó iramú összecsapást láthatott a közönség. A Puskás csapata szinte teljesen eltüntette a két gárda kerete közti értékbeli különbséget. A 80. percben Peter Olayinka szólója okozott némi riadalmat a hátsó alakzatban, de középre tartó lövését könnyedén hárította a Markeket váltó ifjú Pécsi Ármin, míg öt minutummal később Spandler Csabának kellett nagyot mentenie. Két perccel a vége előtt Pécsi ziccert is fogott, így maradt az 1–0-s prágai siker.

A Puskás Akadémia vezetőedzője, Hornyák Zsolt nyilatkozott a felkészülési mérkőzés után.

Nemzetközi felkészülési mérkőzés

FK Slavia Praha–Puskás Akadémia FC 1–0 (1–0)

Wels, Mauth Stadion, 2022. július 10.

Gól: Usor (32.)

Slavia: Mandous (kapus); Ousou, Eduardo Santos, Ewerton, Usor, Provod, Dorley, Sor, Schranz, Traoré, Tiéhi. Csereként pályára lépett: Lingr, Kacsaraba, Holes, Doudera, Sevcík, Jurecka, Olayinka, Jirásek, Valenta, Tecl.

PAFC: Markek (kapus); Szolnoki, Spandler, Stronati, Mezghrani, Urblík, Van Nieff, Nagy Zs., Slagveer, Baluta, Zahedi. Csereként pályára lépett: Pécsi (kapus); Komáromi, Corbu, Favorov, Kiss T., Colley, Skribek, Major M., Puljic.