Tibor
forrás: judo.hu

KÉT MAGYAR GRAND SLAM-EZÜST TIBILISZBŐL

Pupp Réka és Tóth Krisztián is ezüstérmet nyert a grúziai Grand Slam tornán.
KÉT MAGYAR GRAND SLAM-EZÜST TIBILISZBŐL fotó: IJF, Gabriela Sabau

Pupp Réka és Tóth Krisztián is a dobogó második fokára állhatott a grúziai Grand Slam-viadalon, amelyen a mieink közül három fiatal – Vég Zsombor, Sipőcz Richárd és Varga Brigitta – is a hetedik helyen zárt.

Ragyogóan kezdődött számunkra a grúz Grand Slam-torna: a nyitónap egyetlen magyar érdekeltje, Pupp Réka ismét kitett magáért, ezüstérmet szerzett az 52 kilogrammosok küzdelmeiben.




A világranglista harmadik helyén álló paksi judós első kiemeltként erőnyerőként lépett túl az első fordulón, majd hosszabbításos összecsapáson vazarival legyőzte a brazil kontinentális open-győztes Yasmim Limát. A negyeddöntőben egy kétszeres Continental Open-győztes következett, a francia Leonie Gonzalez, aki ellen ugyancsak vazarival nyert az Atomerőmű SE csillaga, de ezúttal kissé szorongatott helyzetben, két intéssel a háta mögött, a „rendes játékidőben”.

Az elődöntőben a spanyolok Európa-bajnoki bronzérmese, Estrella Lopez Sheriff alaposan bekezdett, de Pupp Réka jól tartotta magát, s ahogy telt az idő, riválisa úgy veszítette el erejét, s a hosszabbítás második percében kénytelen volt kapitulálni.



Következhetett a finálé, Pupp Réka pályafutásának negyedik Grand Slam-döntője. 2017-ben Bakuban ezüstérmet szerzett, tavaly, ugyancsak Azerbajdzsánban aranyat, akárcsak az idén tavasszal Antalyában. Braun Ákos tanítványa folytatta volna az „aranyos” utat, csakhogy a túloldalon a koszovóiak olimpiai bajnoka, Distria Krasniqi állt, aki már „új” súlycsoportjában is sorra gyűjti az érmeket.

Az arany hátszámos riválist ezúttal nem sikerült legyőzni, de a Grand Slam-ezüst is gyönyörűen csillog, nem beszélve a fényes érem mellé járó hétszáz világranglistapontról: számításaink szerint az olimpiai ötödik helyezett, Eb-bronzérmes Pupp Réka a jövő hetet már a világranglista második helyén kezdi, ez pedig nagy előny lehet a hónap végén rajtoló olimpiai kvalifikációs sorozat szempontjából!


A Tbilisziben zajló Grand Slam-torna második versenynapján három judósunkért szoríthattunk, közülük a 81 kilogrammos Ungvári Attila (Győri AC) és Tóth Benedek (MTK Budapest) számára sajnos már az első összecsapás után véget értek a küzdelmek.

A 63 kilogrammos Varga Brigitta remekül kezdett, kazah riválisát hosszabbításos párharcban ipponnal győzte le. Az MTK Budapest ifjúsági világbajnok, junior-világbajnoki bronzérmes versenyzője a negyeddöntőben alul maradt a brazil Crude ellenében, s a vigaszágon sem tudta kiharcolni a továbbjutást a holland van den Berggel szemben, így végül a hetedik helyen végzett.



Varga Brigitta (kékben) a hetedik helyen végzett Tbilisziben


A zárónapon is jól teljesítettek a fiatalok, a junior-világbajnoki bronzérmes Vég Zsombor (100 kg, Ceglédi VSE) és a hatszoros utánpótlás Európa-bajnok Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE) is győzelemmel kezdett, végül mindketten a hetedik helyen végeztek súlycsoportjukban.



Sipőcz Richárd (fehérben) szép győzelemmel kezdte a grúz tornát


Nem sikerült a visszatérés az Atomerőmű SE kétszeres olimpikonja, Cirjenics Miklós számára: a 100 kilogrammos judós legutóbb csaknem egy esztendeje, tavaly júliusban a tokiói olimpián szerepelt a nemzetközi színtéren, a hosszú kihagyás után az üzbég Turabojev már az első mérkőzésen feltartóztatta a harminckét esztendős magyar versenyzőt.



Vég Zsombor (kékben) először jutott be a legjobb nyolc közé Grand Slam-tornán


Ragyogóan menetelt az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián: az MTK Budapest klasszisa Tbilisziben is felállhatott az IJF World Tour-dobogóra, ebben a sorozatban már a huszonötödik medálját (a tizenegyedik Grand Slam-érmét!) szerezte meg a huszonnyolc éves judós.

A világranglistán harmadikként jegyzett Tóth Krisztián első kiemeltként erőnyerő volt, a második fordulóban pedig nagy fölénnyel, de végül intésekkel lépett át az ukrán Dunyamalijeven. A negyeddöntőben sorozatban negyedszer is legyőzte a grúz Margianit, ezúttal egy gyönyörű ipponnal.

Következett az elődöntő, amelyben az olaszok U23-as Európa-bajnoka, Gennaro Pirelli volt a kihívó. A párharc hosszabbításba torkollott, de a magyar győzelemhez kétség sem férhetett, intésekkel lett meg a finálé.



Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz, hiszen a hazai pályán harcoló grúz Beka Gviniasvili már-már gyerekkori ellenfele Tóth Krisztiánnak, 2011 óta kilenc nagy nemzetközi tornán csaptak össze egymással, s Beka ezek során hatalmas fölényre tett szert, nyolcszor nyert, csak a 2014-es junior-világbajnokság elődöntőjében sikerült őt felülmúlni.

A kellemetlen ellenféllel szemben Grúziában nem sikerült a bravúr, vazarival Gviniasvili szerzett vezetést, de az utolsó percben a bíró a harmadik intést is kiosztotta a magyar versenyzőnek, így Tóth Krisztián végül a dobogó második fokára állhatott. Sokat ér ez a Grand Slam-ezüst, számításaink szerint az érte járó hétszáz ranglistaponttal hétfőtől már a második helyen áll a világranglistán Pánczél Gábor tanítványa!



Tóth Krisztián (fehérben) magabiztos győzelme a grúz Margiani ellen


A grúz Grand Slam éremtáblázatán a házigazda válogatottja nagy fölénnyel, öt arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel szerezte meg az első helyet Franciaország (2, 0, 4) és Dél-Korea (2, 0, 0) előtt. Magyarország két ezüstéremmel a tizenegyedik helyen végzett. Az IJF World Judo Tour június 24-én az ulánbátori Grand Slam-tornával folytatódik, amelyen már olimpiai kvalifikációs pontokért harcolhatnak a résztvevők.

Eredmények: 
KLIKK IDE!

További cikkek