Tibor

LENGYEL ARANYÉREM KALAPÁCSVETÉSBEN

Pawel Fajdek ötödik aranyérmét szerezte kalapácsvetés versenyszámban az oregoni atlétikai világbajnokságon.
LENGYEL ARANYÉREM KALAPÁCSVETÉSBEN

Pawel Fajdek számára nem volt újdonság az aranyérem érzése az oregoni atlétikai világbajnokság második napjának délelőtti szakaszában, a páratlan lengyel ötre növelte a férfi kalapácsvetésben szerzett címeit a Hayward Field-en rendezett lebilincselő versenyen.

Letensbet Gidey számára, miután három világrekordot ért el a pályán és az országúton, a 24 éves etiópiai a Midas-érintést hozta, amikor a klasszikus női 10 000 méteres döntő egy izgalmas sprintfináléban dőlt el.

Vissza kell mennünk 2011-ig, Daeguba, hogy megtaláljuk az utolsó férfi kalapácsvető világbajnokot, akit nem Pawel Fajdeknek hívtak.  

Tizenegy évvel a japán dobó Koji Murofushi dél-koreai győzelme után a 33 éves Fajdeknek minden versenyzői erejét össze kellett szednie, hogy teljesítse sorozatban ötödik sikeres küldetését.

A verseny a második fordulóban robbant ki. Először Fajdek lengyel honfitársa, az olimpiai bajnok Wojciech Nowicki dobott 80,07 métert. Aztán Fajdek maga is 80,58 métert dobott - csakhogy a norvég olimpiai ezüstérmes Eivind Henriksen 80,87 métere mögött találta magát.

Nowicki a harmadik kör elején 81.03 méterrel visszavette a vezetést, de Fajdek ezúttal egy döntő 81.98 méteres világcsúccsal válaszolt.

A helyezések nem változtak, Fajdek aranyat, Nowicki ezüstöt, Henriksen pedig bronzot szerzett. 

Az egyéni versenyszámban szerzett öt világbajnoki címével Fajdek most egy szinten van Lars Riedl német diszkoszvetővel, aki 1991 és 2001 között öt diszkoszvető aranyat nyert (1999-ben egy bronzérem szakította meg ezt a sorozatot), és eggyel lemaradva Szergej Bubka mögött, aki 1983 és 1997 között hat egymást követő rúdugró aranyat nyert a Szovjetunió és Ukrajna színeiben.

További cikkek