Tibor

NŐI EUROLIGA-GYŐZTES A SOPRON

Történelmet írt a Sopron Basket, hiszen 60–55-re legyőzte a török Fenerbahcét a női kosárlabda Euroliga döntőjében.
NŐI EUROLIGA-GYŐZTES A SOPRON

Nehezen találni olyan Euroliga női játékos-ügyvezető duót, amelynek befolyása úgy beleszövődik egy klub életébe, mint Fegyverneky Zsófiának és Torok Zolinak. Klublegendák, példaképek, akiket nemcsak Sopronban, hanem Magyarország határain túl is óriási tisztelet övez, Hihetetlen ahogy vasárnap este Isztambulban a pályán ünnepeltek, magával ragadó volt.

Egyikük sem tudta elhinni, mi történt. A Sopron Basket most először lett a női Euroliga bajnoka, ami eddig egyetlen magyar csapatnak sem sikerűlt.

Ahogy illik, a 37 éves Fegyverneky volt az, akinek veterán tudása a parkett mindkét végén hozzásegítette a Sopront a sikerhez, hiszen ő szerezte az utolsó pontot is, amivel a döntőt elérhetetlenné tette a csüggedt favorit Fenerbahce Safiport számára. Tényleg nem tudom elhinni, hogy ez történt velem, mondta mosolyogva a gárda játékosa, aki több mint egy évtizedet töltött a klubnál. Még kimondani is hihetetlen ezeket a szavakat, hogy megnyertük a Női Euroligát, ez olyasmi, amit nem is tudok megmagyarázni. Meg kell érteni, hogy ez egy valóra vált álom, mert mióta elkezdtem kosárlabdázni, a trófea megnyerése volt minden, amire gondoltam. A női Euroliga mindig is a prioritás volt. Soha nem akartam olyan csapatban játszani, amelyik nem ebben a versenyben verseng. Egész pályafutásom alatt ezért dolgoztam, és soha nem éreztem igazán, hogy a Sopronnal véghez tudjuk vinni, és meg tudjuk nyerni ezt a versenyt. Ez egy szenzációs élmény az életemben,- folytatta Fegyverneky. Ha belegondolok, hogy ez a 18. szezonom, amikor ebben a versenyben játszom, és bár már sokszor voltam Final Fourban, sőt, még döntőt is játszottam, most már tudom, hogy azok az eredmények semmihez sem hasonlíthatók. Ha megnyered a trófeát, az keményen érint, de jó értelemben. Rájössz, hogy van egy újabb lépés - valami, amit soha nem tudtál volna igazán elképzelni. Most már bárkinek elmondhatom, hogy ez megtörténhet, ha koncentrálsz, mentálisan erős vagy, és ha különleges csapatjátékosokkal dolgozol együtt. A sokkfaktor a régóta szolgáló és rendkívül népszerű Torok számára is hatalmas volt, kifejtve, hogy ő kérte a csapattól, hogy hozza haza az ezüsttárgyakat, talán inkább reménykedve, mint várakozva .

A rájátszás előtt bementem az öltözőbe és elmondtam a játékosoknak, hogy mennyire szeretném, ha megnyernénk ezt a trófeát, és most, hogy ez megtörtént, ez varázslatos" - mondta a soproni CSK.

Azt hiszem, ez több mint egy álom. Nincsenek szavak, amelyekkel igazán meg tudnám magyarázni, talán azon kívül, hogy ez az egyik legfontosabb pillanat az egész életemben. Míg a klub piramisszerkezetének tetején mostantól büszkén viseli a női Euroliga bajnokának címét, addig lejjebb az alapszakaszban ez azt jelenti, hogy a Sopron által ismert alulról jövő munka is profitálhat belőle. Egész Sopron nagyon büszke" - lelkendezett Torok. Különösen a család és a fiatal játékosok, akik a klubunkba járnak és a jövőt jelentik. Ez a másik ok, amiért nagyon boldog vagyok, hogy ilyen eredményt tudunk produkálni. Ez történelmi jelentőségű számunkra és az ország női kosárlabdája számára - és egyben jutalom az ifjúsági szinten végzett munkánkért.

Fegyverneky is csatlakozott a gondolathoz, mint olyan valaki, aki jól tudja, hogy Sopron az évek során számos elsőéves női Euroliga-játékosnak adott otthont.

A trófea megnyerésének tágabb értelemben az a jelentősége, hogy még többen követhetik a klubunkat, és láthatják, hogyan dolgozunk. - mondta a veterán irányító.

Néhányan már tudják, hogyan csináljuk a dolgokat, de most még többen fognak érdeklődni. Nagyon sok olyan játékosunk van, aki Sopronból származik, vagy a nálunk működő rendszeren keresztül érkezett. Nem csak magyarok, hanem például fiatal szerbek vagy újonc amerikaiak is, akik mindannyian eltöltöttek nálunk egy-két szezont pályafutásuk elején. Úgy gondolom, hogy nagyon jó munkát végzünk, és remélem, hogy ezeket a sokkal fiatalabb lányokat, akik szintén a klubhoz jönnek ifjúsági kosárlabdázni, inspirálni fogja ez és az, amit mi tettünk. Erre képes a győzelem és ezek a különleges pillanatok - van erejük arra, hogy másokat is inspiráljanak - zárta gondolatait.

NŐI KOSÁRLABDA, EUROLIGA
NÉGYES DÖNTŐ, ISZTAMBUL
DÖNTŐ
Sopron Basket–Fenerbahce 
60–55 (16–6, 13–13, 16–19, 15–17)
Isztambul, 9500
 néző. V: Marques (portugál), Attard (olasz), Salins (lett)
SOPRON: FEGYVERNEKY 12/3, JANUARY 11/3, G.WILLIAMS 16/3, BROOKS 9/6, HATÁR 10. Csere:  DOLSON 2, N. JOVANOVICS, VARGA A., CZUKOR. Edző: Gáspár Dávid
FENERBAHCE:
 Cakir 11, McBride 2, Jagupova 13, Sabally 9/6, E. Williams 5. Csere: Hartley 3/3, Zahui 12/6. Edző: Víctor Lapena
Az eredmény alakulása. 7. perc: 12–0. 10. p.: 16–6. 13. p.: 16–11. 18. p.: 27–15. 20. p.: 27–19. 22. p.: 31–26. 25. p.: 33–32. 28. p.: 42–35. 31. p.: 47–38. 38. p.: 58–55
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
 – Mit is mondhatnék? Idejöttünk Isztambulba, és megnyertük az Euroligát – rengeteget dolgoztunk ezért! Természetesen a győzelem volt a célunk a tornán, és most valahogy fel kell fognunk, hogy el is értük, amire vágytunk. Hihetetlen, nagyon nehéz megmagyarázni, amit érzek. A kőkemény munka az edzéseken, a sok beszélgetés, a nehéz pillanatok, minden kifizetődött és működött ezen a napon. A legnagyobb tett, hogy végig, folyamatosan, az egész idény alatt hittünk abban a munkában, amit elvégeztünk. Hatvan pont alatt tartottuk a Fenert, használtuk a fegyverünket, ami három éve segít minket, a védekezésünket.
Víctor Lapena: – Elismerésem a Sopronnak a nagyszerű Euroliga-évadáért! Az ellenfél főként az utolsó pillanatokban játszott több energiával nálunk. Nem voltunk a legjobb egészségi állapotban, de ez sem magyarázza, hogy mennyi üres dobást hagytunk kihasználatlanul. Nem tudom, miért nem azt a kosárlabdát játszottuk, amit szoktunk, nem járattuk eleget a labdát, nem vállaltunk egy-egyeket. Ebben persze közrejátszott az is, hogy a Sopron meg tudott minket állítani, nem volt elég időnk felépítenünk a támadásainkat, és általában nem hoztunk jó döntéseket. A Prága ellen be tudtunk találni elégszer, most nem, és bizony elképesztően nehéz megnyerni egy döntőt 55 dobott ponttal.

 

További cikkek