Tibor

GARCIA NYERTE A 20KM-ES GYALOGLÓ VERSENYT

A Perui 28 éves Kimberly Garcia mérföldkőnek számító oregoni diadallal vetett véget a kínai dominanciának a 20 km-es gyaloglásban.
GARCIA NYERTE A 20KM-ES GYALOGLÓ VERSENYT

A női 20 km-es gyalogló világbajnoki cím több mint 10 éve a kínai atlétáké volt, de Kimberly Garcia véget vetett ennek a sorozatnak az oregoni atlétikai világbajnokságon.

A 28 éves versenyző teljesítményét még figyelemre méltóbbá tette, hogy ez volt Peru első érme a világbajnokságok történetében - ráadásul aranyérem.

Tökéletesen időzítette a futamát, viszonylag korán, de konzervatívan elszakadt a kínai Qieyang Shijie mellett, közvetlenül a három kilométeres táv előtt. Az 5 kilométert 21:42 perc alatt teljesítették, 14 másodperccel megelőzve a lengyel Katarzyna Zdzieblo-t, míg a kínai Ma Zhenxia, az ausztrál Jemima Montag és a címvédő Liu Hong néhány lépéssel lemaradva követte őket.

Qieyang és Garcia további nyolc körön át egymás mellett folytatták a versenyt az egy kilométeres körön, és 43:31 perc alatt teljesítették a 10 kilométert. A 14km-t 1:01:00-on belül érték el, és Garcia ezután kezdett lazítani a 2012-es olimpiai bajnoknő előtt, tartva 4:20-as köridejét. Mire elérte a 17 kilométert, Garcia kényelmes, 18 másodperces előnnyel vezetett kínai riválisa előtt, aki ekkor már kezdett küszködni.

A következő kör során Garcia tovább húzott el, Zdzieblo pedig megelőzte Qieyangot. Hátrébb Montag megőrizte negyedik helyét, nem tudott betörni az élen álló trióba, miközben Liu előtt is egészséges távolságban maradt.

Garcia a leggyorsabb kilométerét az utolsó körre tartogatta, 4:13 alatt körözött, és 1:26:58 alatt ért célba, ezzel egy perc 40 másodperccel megdöntve saját országos rekordját. Zdzieblo szintén országos rekorddal gazdagodott, 1:27:31 órás idővel ezüstérmes lett. 11 évvel az első globális dobogós helyezése után Qieyang ugyanilyen árnyalatú érmet szerzett, mivel 1:27:56-os idővel bronzérmet szerzett Montag (1:28:17) és Liu (1:29:00) előtt.

Keményen dolgoztam, remélve, hogy jó helyezést érhetek el - mondta Garcia. Nem volt könnyű, de harcos vagyok. A célomra összpontosítottam, hogy érmet szerezzek. Erre gondoltam az egész verseny alatt, és a dolgok jól alakultak. A 15 km-es jelzésnél az edzőm azt az utasítást adta, hogy növeljem a tempót" - tette hozzá. "Azt mondtam magamnak, hogy most vagy soha. Az utolsó kilométeren mindent beleadtam, hogy megdöntsem az országos rekordomat.

Amióta 2014-ben, 20 évesen megnyerte a dél-amerikai bajnoki címet, Garcia a világ egyik vezető versenyzője. A 2016-os riói olimpián 14., a 2017-es világbajnokságon pedig hetedik lett, mielőtt 2019-ben pánamerikai ezüstérmet szerzett. A tavalyi olimpiai játékokon elszenvedett DNF-je után idén a harmadik helyen végzett a Muscat 22. atlétikai versenygyalogló csapat-világbajnokságon - ez volt az első dobogós helyezése egy világversenyen.

Muscat-i teljesítményét követően győzött a World Race Walking Tour Gold találkozón Rio Maiorban, majd La Corunában második lett Qieyang mögött, 1:28:38-as idővel - ez volt az országos rekord, amelyet Garcia Oregonban megdöntött, amikor történelmi aranyérmet szerzett.

Kiskorom óta erről az éremről álmodtam - mondta Garcia. Minden peruiaknak szeretném ajánlani; nagyon büszkék lesznek rá. Ez az országunk első érme a világbajnokságon, és remélem, nem ez lesz az utolsó.

További cikkek