Tibor
forrás: judo.hu

ÖZBAS SZOFI: GRAND SLAM-EZÜST ANTALYÁBÓL

Az antalyai Grand Slam-tornán nagy skalpokat begyűjtve ezüstérmet szerzett Özbas Szofi.
ÖZBAS SZOFI: GRAND SLAM-EZÜST ANTALYÁBÓL fotó: judo.hu

Özbas Szofi pályafutása során először jutott be World Judo Tour-viadalon a fináléba: a törökországi antalyai Grand Slam-tornán nagy skalpokat begyűjtve ezüstérmet szerzett.




Nagy diadalt gyűjtött be Özbas Szofi mindjárt az első körben: a BHSE világbajnoki hetedik helyezettje egy nagy riválisával került szembe. A holland Joanne van Lieshout junior-világbajnok, U23-as Európa-bajnok, aki korábban két korosztályos világversenyen, a 2020-as junior Eb-n és a tavalyi junior-világbajnokságon is legyőzte magyar kihívóját.

Ráadásul a holland remek formában érkezett Antalyába, a háta mögött egy Grand Prix-aranyéremmel, amit a portugál GP-n szerzett. Ezúttal azonban emberére talált, Özbas Szofi rendkívül taktikus judóval, csaknem hét perces mérkőzésen intésekkel legyőzte ellenfelét.

A második körben a török Yeksan elleni párharc szinte ujjgyakorlat volt ezután, Szofi két vazarival, alig több mint egy perc alatt kiharcolta a továbbjutást. A negyeddöntőben aztán a szlovénok csillaga, a világbajnoki ezüstérmes Andreja Leski várt a Honvéd versenyzőjére.

Korábban egyszer találkoztak, a tavaly World Masters során Leski nyert, ezúttal viszont a miénk lett a győzelem: Özbas Szofi erővel és fejben is jobban bírta a kiélezett küzdelmet, amely a hosszabbításban, a küzdelem hetedik percében intéssel dőlt el. A húsz esztendős magyar lány egy újabb nagyágyú skalpját gyűjtötte be!



Az elődöntőben a venezuelaiak négyszeres kontinensbajnoki érmese, a világranglistán harmadik helyezett Anriquelis Barrios következett, aki tavaly a budapesti világbajnokságon legyőzte Szofit, de az idei, izraeli Grand Prix-n már a magyar judós vissza tudott vágni ezért. Antalyában is látszott a tatamin, hogy Barrios roppant kellemetlen ellenfél, magasságát jó ideig fölénnyé tudta erősíteni, közben Szofi két intést is kapott.

A hosszabbításban aztán ismét egyre nagyobb fölénybe került a magyar versenyző (a harmadik maratoni csata kemény ellenféllel – ez nagyon jó mutató a felkészülséget illetően), s végül a hosszabbításban, a hatodik perc végén egy vazarival megtörte a venezuelai judós ellenállását.

Két napon belül a második magyar Grand Slam-döntő: Pupp Réka pénteki győzelme után szombaton Özbas Szofi léphetett tatamira az aranyért!

A fináléban a súlycsoport egyik új nagyágyúja, a britek világranglista második helyezett klasszisa, Lucy Renshall következett. Az antalyai Grand Slam címvédője tavaly április óta megnyerte a Bakuban és az Abu-Dzabiban megrendezett Grand Slamet is, Párizsból pedig egy ezüstérmet jegyez, nem véletlen az előkelő helyezése a nemzetközi rangsorban.

Szofi keményen harcolt, de a brit judós vazaris előnyét nem tudta ledolgozni. Egész napos teljesítményéért, az újabb nagy skalpok begyűjtéséért méltó elismerés a Grand Slam-ezüstérem!



A 63 kilogramm másik magyar indulója, Karakas Hedvig egy régi „ismerőssel” talákozott, a kanadaiak olimpiai bronzérmese, Catherine Beauchemin-Pinard volt az ellenfele. A harminckét éves magyar judós az idén váltott súlycsoportot, a kanadai viszont már a riói olimpia után (ott éppen Héditől kapott ki a legjobb nyolc közé jutásért) átment a 63 kilósok közé, ahol a tokiói olimpián a dobogó harmadik fokára is felállhatott. A BHSE Európa-bajnoknője nem örült a „viszontlátásnak”, Beauchemin-Pinard végül egy vazarival megnyerte az összecsapást, és ő léphetett tovább, a legjobb tizenhat közé.

A 81 kilogrammos férfiak hatvan fős mezőnyében két magyar judós próbált szerencsét. Ungvári Attilára a moldovaiak U23-as Európa-bajnoka, Gotonoaga várt, aki ellen eddig felemás volt a Győri AC sportolójának mérlege, egy győzelem és egy vereség szerepelt a statisztikákban. A mérleg Antalyában javult, Ungvári Attila vazaris győzelemmel léphetett tovább.

A második körben a németek reménysége, a junior-világbajnoki bronzérmes Tim Gramkow következett, aki korábban már két alkalommal is felülmúlta kétszeres Európa-bajnoki bronzérmesünket. Antalyában a harminchárom éves magyar judós törlesztett az „adósságából”, méghozzá emlékezetes összecsapáson.

Ungvári Attila már a második percben begyűjtötte második intését, ettől függetlenül Gramkownak egyetlen kontra kísérlete jelentett rá igazi veszélyt. A nagy taktikai küzdelemben Karvaly egyre inkább felőrölte ellenfele erejét, de a döntő akció, egy gyönyörű, ippont érő dobás csak a hosszabbítás hatodik percében, vagyis több mint kilenc percnyi küzdelmi idő után következett el.

A legjobb nyolc közé jutás volt a tét a belga színekben versenyző Abdul Malik Umayev ellen. A huszonegy esztendős rivális 2020-ban megnyerte a varsói European Open-viadalt, sőt, abban az évben Tel-Avivban legyőzte Ungvári Miklóst is. A magyar judosport klasszisa, a férfi szövetségi kapitány ezúttal az edzői székből igyekezett segíteni fivérének abban, hogy Umayevnek ezt a „kölcsönt” is vissza tudja adni. Sajnos ezúttal nem sikerült, Umayev ipponnal jutott tovább, Ungvári Attila nem kapott lehetőséget a javításra.

A súlycsoport másik magyar indulója, a Grand Prix-bronzérmes Rajkai Róbert a franciák Grand Slam-bronzérmesével csapott össze. Nicolas Chilard és az MTK Budapest huszonkét esztendős judósa nagy csatát vívott egymással, ami a hosszabbításban dőlt el, egy vazarival a francia sportoló javára.



Az antalyai Grand Slam-torna záró versenynapján, vasárnap is négy magyar judósnak szurkolhatunk, a mieink közül tatamira lép Tóth Krisztián (90 kg, MTK Budapest), Gőz Roland (90 kg, MTK Budapest), Vég Zsombor (100 kg, Ceglédi VSE) és Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE).

További cikkek