Tibor

WRIGHT KÖNNYEDÉN NYERT BLACKPOOLBAN

Győzelemmel kezdte Peter Wright a Darts világversenyt, miután legyőzte a debütáló Madars Razmát.
WRIGHT KÖNNYEDÉN NYERT BLACKPOOLBAN

Peter Wright a Madars Razma elleni győzelemmel kezdte meg Betfred World Matchplay címének megvédését, miközben a debütáló Rowby-John Rodriguez a nyolcadik kiemelt Jonny Claytont győzte le a Winter Gardensben rendezett izgalmas nyitóesten.

Wright célja, hogy a World Matchplay történetében mindössze a negyedik játékos legyen, aki meg tudja tartani a hőn áhított Phil Taylor-trófeát, és a második fordulóban rutinos, 10-4-es győzelmet aratott a debütáló Razma felett.

A világelső megbüntette a lett lassú kezdését, és 5-0-s előnyre tett szert, miután a nyitó játszmában két 13-as dobást és egy klinikai 100-as ütést mutatott be.

Wright, aki 97-es átlagot produkált és hét 180-at dobott, 8-2-re növelte előnyét, mielőtt Razma sorozatos 14-darterekkel visszavágott, de az utolsó előtti legben egy 157-es kasszával nagyszerű győzelmet aratott.

A közönség fantasztikus volt, és nagyszerű újra a Winter Gardensben lenni - mondta Wright, aki most Krzysztof Ratajski ellen játszik a negyeddöntőbe jutásért. Rengeteg 180-as jön még, talán kilenc-darters is. Hiszem, hogy újra meg fogom nyerni. Krzysztof egy fantasztikus játékos, de nem számít, hogy melyik játékos fordul meg, az elsőtől az utolsóig következetesnek kell lennie, és nem sok játékos van ezen a tornán, aki erre képes.

Rodriguez volt az, aki vitathatatlanul az este legjobb teljesítményét nyújtotta, 99-es átlaggal 10-7-es sikert aratva Clayton ellen, aki az első kiemelt, aki kiesik az idei tornáról.

Rodriguez 3-2-es hátrányban volt az első szünetben, annak ellenére, hogy három számjegyű átlagot ért el, de az osztrákot ez nem zavarta meg, és három egymást követő leget dobott, hogy átvegye a kezdeményezést.

Clayton a kilencedik legben egy remek 130-as finissel állította meg az előretörést, de ezt Rodriguez egy lenyűgöző 156-os kombinációval megfordította, majd a 11. legben egy három leges puffert szerzett.

A walesi - aki a jobb szemében elzáródott könnycsatorna kellemetlenségei ellenére játszott - továbbra is hősiesen küzdött, és bár Rodriguez két match dartsot is elpuskázott a 10-6-os győzelemért, a korábbi világbajnoki második helyezett egy szép 13 dartsos tartással visszavágott, és ezzel megpecsételte az üzletet.

"Magabiztos vagyok. Jelenleg nagyon jó formában vagyok, és szerintem bárkit meg tudok verni" - állította Rodriguez, aki a 16 közé jutásért Dimitri Van den Bergh ellen lép pályára. Dimitri az egyik legjobb barátom. Nagyszerű meccsünk lesz, és aznap a jobb játékos fog nyerni.

Van den Bergh a Winter Gardensben azzal küldött üzenetet címvédő riválisainak, hogy Callan Rydz legyőzésével elindította második World Matchplay-koronájáért folytatott küzdelmét.

A 2020-as bajnok - aki 12 hónappal ezelőtt második lett - a múlt hónapban Koppenhágában és Amszterdamban duplázott a World Series of Dartsban, és ezt a ragyogó formáját a világbajnoki negyeddöntős Rydz felett aratott 10-2-es győzelmével megőrizte.

Van den Bergh egy villámgyors kezdés után, amikor négy 180-at dobott, és 11 és 12 dartsos legekkel 4-1-re vezetett, 108-as átlaggal.

Rydz megduplázta az eredményét egy 14-darterrel, de Van den Bergh 116-os célba dobása a hetedik legben hat egymást követő leget indított el, mielőtt a kilencedik kiemelt egy látványos 137-es célba dobással megpecsételte a továbbjutását.

"Nagyon büszke vagyok arra, ahogyan ma játszottam, különösen az ellenfelek szintje mellett" - mondta a belga, aki 100-as átlagot produkált, és 14 kísérletből tíz duplát értékesített.

"A közönség elképesztő. Minden alkalommal, amikor hallom, hogy a nevemet éneklik, nagyon boldoggá tesz. Azért vagyok itt, hogy munkát végezzek, azért vagyok itt, hogy kergessem az álmaimat, és alig várom a következő mérkőzésemet."

Máshol Ratajski egy lenyűgöző, 10-6-os győzelemmel nyitotta az idei tornát a korábbi Lakeside-bajnok Stephen Bunting ellen, 98,43-as átlaggal, hogy folytassa lenyűgöző rekordját a Winter Gardensben, miután bejutott a 2021-es elődöntőbe.

A páros az ideges kezdés során a dobások elején váltott dobásokat, de a harmadik legben egy 180-as kettőssel Bunting 3-2-re vezetett az első szünetre.

Ratajski a következő öt legből négyet megnyert, miután Bunting a kilencedik legben döntő fontosságú duplát hibázott, és a lengyel első számú játékos egymás után 15-ös dobásokkal 8-4-re növelte előnyét.

Bunting egymás után 180-at dobott egy 11-daros brékkel, és ezzel egy valószínűtlen visszatéréssel fenyegetett, de Ratajski egy 11-darabbal válaszolt, amit egy 90-es finis követett, és ezzel megkoronázta klasszis játékát.

"Jó meccs volt. Stephen végig nyomás alatt tartott, de nagyon boldog vagyok" - gondolkodott Ratajski, a 16. helyen kiemelt játékos.

"Nagyon jól érzem magam, és most már magas szinten játszom. Hiszem, hogy sokkal jobban is tudok játszani, és arra számítok, hogy ezt a következő meccseken is produkálni fogom"."

Az első forduló küzdelmei vasárnap egy bombaerős dupla találkozóval folytatódnak, amelynek élén a kétszeres bajnok Michael van Gerwen és a 2013-as második helyezett Adrian Lewis találkozója áll.

A korábbi bajnok James Wade és Gary Anderson Martin Lukeman, illetve Daryl Gurney ellen lép pályára, a harmadik kiemelt Michael Smith pedig a jó formában lévő Andrew Gilding ellen.

A Premier League második helyezettje, Joe Cullen a világkupa-győztes Damon Heta ellen lép pályára, míg a UK Open-bajnok Danny Noppert a nyitómérkőzésen Brendan Dolan ellen lép pályára.

Luke Humphries - aki 2022-ben négy European Tour-címet nyert - a korábbi UK Open-bajnok Nathan Aspinall-lal csap össze, míg Dirk van Duijvenbode Ryan Searle ellen nyitja a küzdelmeket.

2022 Betfred World Matchplay
Július 16., szombat
4x első forduló
Krzysztof Ratajski 10-6 Stephen Bunting
Dimitri Van den Bergh 10-2 Callan Rydz
Peter Wright 10-4 Madars Razma
Rowby-John Rodriguez 10-7 Jonny Clayton 10-7

Július 17. vasárnap
Délutáni ülés 
4x első forduló
Dirk van Duijvenbode - Ryan Searle
Danny Noppert - Brendan Dolan
Gary Anderson - Daryl Gurney
Michael Smith - Andrew Gilding

Esti szekció 
4x első forduló
Joe Cullen - Damon Heta
James Wade - Martin Lukeman
Michael van Gerwen - Adrian Lewis
Luke Humphries - Nathan Aspinall

További cikkek